Asıl Hasta Kim?
2026 8. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 02:16
Bu sadece akıl hastanesi hikayesi değil toplumun vicdansızlığını insanın acıyla ilişkisini sert bir eleştiriyle anlatır. Eserdeki en güçlü tema duyarsızlık eleştirisidir. Hastalar kötü koşullarda yaşarken insanlar bunu “normal” kabul eder ve eleştiri bile yapmazlar. Doğanın kanunu bu değil mi zaten. Başına gelmeyen bir şeyin eleştirisini değil empatisini bile yapmayız. Doktorumuz ne zaman ki koğuşa kapatılıyor işte o zaman acıyı ilk defa içeriden deneyimliyor. Çehov bize kısaca toplumda farklı düşünen insanların kolayca dışlandığını anlatıyor. Doktor sorgulamaya başladığında çevresi onu tehdit olarak görür. Böylece akıl hastanesi aslında toplumun küçük bir modeli haline gelir. Güç kimdeyse “normal”i o belirler. Yargı dizisinde savcı Ilgaz Kaya’nın söylediği bir söz vardı “acının içinden geçmezsen, dışına çıkamazsın”. Bu kitabı okurken arka planda sadece “Francis Lai - 13 jours en france” parçası çaldı🪭 Okuyacak olan arkadaşlara şimdiden keyifli okumalar diliyorum
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,1bin okunma