”Herkes ettiğiyle kalır!”
”Güllü;güzel ama görgüsüzlüğü her hâlinden belli bir taşralı genç kadın.Onun için hayat neydi? Rahat ekmeğe,lükse,paraya kavuşmak.Para işte.Anayı kızdan ayıran.
Güllü karakterini toplumun baskıcılığına,babası ve abisi tarafından para karşılığında bir mal gibi satılmasına karşı çıkan,direnmeyi, güçlü olmayı başarmış bir kadın olarak görmeyi çok isterdim.Bir kadının hayatta ki tek güvenci paralı ya da parasız bir erkek olamaz!
Ekonomik eşitsizlik ve adaletsizlik! Bir tarafta Çukurova topraklarının kızgın güneşi,yağmuru,ayazında kurumuş,dudakları çatlamış,bakışları çarpılmış insanlar!
Gözler gözlere dikilmiş,susuluyor,hayaller,yalnız hayaller işliyor!
Bir tarafta kim kuvvetliyse,kimin partisi güçlüyse onun elinde kalan tapusuz topraklar. ‘İş bitirenin,kılıç kuşananındır’ temsili..Günümüz özeti diyebiliriz aslında.
Babadan oğula-dededen toruna geçen,topraklarla birlikte miras bırakılan kin ve düşmanlık!
-“ Ben sıramı saldım, sizleri yetiştirip büyüttüm. Siz de cocuklarinizi yetiştireceksiniz. Topraklarla birlikte kinlerimizi de miras bırakıyoruz.!”
Özellikle kitabı okurken,Güllü,Muzaffer,Zekai Reşit ve diğer çoğu karakterlerin yapmış olduğu ahlaksızlıkları okumak oldukça tahammül seviyemi zorladı.Bu kısımları yazar keşke daha edebi bir dille yazsaymış diye düşünüyorum.
Yinede Orhan Kemal’in muhteşem kalemini okumak oldukça güzeldi.Ve üçüncü kitapta bizleri neler bekliyor acaba diyor,bu yolculukta bana eşlik edip,sonsuz sabır gösteren sevgili kitap dostum Nrgnbkn a teşekkürlerimi sunuyorum. Hadi dostum üçüncü kitapta birlikte finale gidiyoruz.
Son sözüm tüm Cemşir,Reşit,Muzaffer ve Güllü gibi tüm ahlâk yoksunlarına.
“Girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep;Dediler ilim geride, illa edep, illa edep.”(Yunus Emre)
Hanımın ÇiftliğiOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20232,315 okunma