Firdevs seni Orhan affetmiş olabilir ama ben affetmiyorum!!
2026 5. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 11:51
Tarık Tufan’ın Aşıklara Yer Yok kitabını elime ilk aldığımda isminden dolayı beni etkileyeceğini hissetmiştim. Kitap boyunca da zihnimde hep aynı soru dolaştı durdu: “Bu dünyada gerçekten aşıklara yer yok mu?” Orhan’ın Firdevs’e duyduğu karşılıksız aşk bazen beni sinirlendirdi, bazen de içimi acıttı. Mektuplar, telefonlar, peşinden gitmeler… Firdevs ise umarsızca Fırat’a âşık. Öyle bir aşk ki bu, Orhan’ın ona hissettiklerini görmesine bile izin vermiyor. Bu yüzden Orhan’ı neredeyse tahammül edilmez bir yük gibi görüyor. Ama aslında ikisi de aynı çıkmazın içinde; biri Firdevs’e, diğeri Fırat’a tutunmuş halde kendi hayatlarını yavaş yavaş tüketiyorlar. İnsan sevdiği kişiye ulaşamayınca biraz kendi karanlığına düşüyor sanırım. (İnsan inandığı şeyler uğruna muhteşem hatalar yapabilir.) Sonra Saklıkuyu başlıyor… Ve kitap tam orada insanın içine yerleşiyor. “İnsan buraya kendi isteğiyle gelmez, burası insanı çağırır.” cümlesi kitabın ruhu gibiydi. Bimarhane Çıkmazı’nda yaşayan herkesin ayrı bir acısı var ama hepsinin yolu aynı yerde kesişiyor: kimsesizler mezarlığında. Hilmi Bey’in oğlunun orada yatması, Belma Hanım’ın eşinin intihar edip aynı mezarlığa gömülmesi, Defne’nin akıl hastanesine kapatılan babasının hikâyesi… Hepsi insanın içine ağır ağır çöküyor. Özellikle Defne’nin babasının yaşayıp yaşamadığının bile bir muamma olarak bırakılması çok etkileyiciydi. Sanki herkes biraz kaybolmuştu bu kitapta. Final ise gerçekten can yakıcıydı. Firdevs’in Orhan’a ulaşmaya çalışırken geçirdiği kazayı öğrendiğimde içime en çok oturan şey, onun aslında Orhan’a veda etmeye çalışıyor olabileceği düşüncesiydi. Kitap bunu açık açık söylemiyor belki ama ben Firdevs’in son anda Orhan’a ulaşmak istediğini hissettim. Belki de öyle olmasını istedim. Ardından gelen mektup ve Orhan’ın gerçeği o acı telefon konuşmasıyla öğrenmesi… O sahnelerde insanın içine oturan tarifsiz bir çaresizlik vardı. Bazı vedalar bile yarım kalıyor. Kitabı bitirdiğimde içimde şu duygu kaldı: Bazı insanlar birbirlerini çok seviyor ama hayat onları sürekli yanlış zamanda, yanlış yerde bırakıyor. Ve galiba Tarık Tufan haklı… Bu dünyada gerçekten aşıklara yer yok.
Âşıklara Yer YokTarık Tufan · Doğan Kitap · 20234,528 okunma