2026 39. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 12:38
Kitabı okuyalı epey zaman olmasın rağmen yenice yorum yazmam takdir edilesi bir davranış değil :) farkındayım. Epey hacimli olan eseri de okumam uzun sürdü sayılabilir. Araya giren hastalık bayram vs geciktiren sebepler olsa da aslında tembellik ana etken olabilir. borasbooks tavsiyesi ile başlamış olduğumuz Ngũgĩ wa Thiong okumalarının ikinci kitabı olan Kargalar Büyücüsü oldu. İlk okuduğumuz kitabı Aradaki Nehir'den sonra bu kitabı okuyup yazarın bize vadettiğininin ne kadarının gerçeğe taşıyabileceğini merak etmiştim. Eser; yazarın yaşadığı bölgenin kültürünü, siyasal hayatını, gerçeklikten uzak absürt davranışların nasıl kabul gördüğünü incelikli bir dille okura anlatırken; büyülü gerçekçilikten ziyade afrika halk anlatı kültürünü yansıtması açısında çok önem arz ediyor. Tabii ki inanılmaz yergi söz konusu iken saçmalığa varan anlatı parçacıklarının olması sizi şaşırtmasın. Otoriter rejimin ne kadar dalkavuğu varsa o kadar da saçma halleri ve adamlar var. Göze çarpan değil direkt dikkati çeken bir başka unsur "Kadınların dik duruşu, dayanışması davranışları" anlatı boyunca önemini hiç kaybetmeden devam ediyor. Yazarın fazlasıyla tekrara başvurması , eserin hacimli yapısı, kitabın bitişinin daha iddialı olması gerektiğini düşünmem benim açımdan kitabın eksi yönleri. Velhasıl sabır isteyen bir okuma. Selametle
Kargalar BüyücüsüNgugi Wa Thiongo · Ayrıntı Yayınları · 2021106 okunma