Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Rus yazar ve hatip Grigory Petrov’un, bataklıklar ve kayalıklardan ibaret fakir bir coğrafyanın, fedakar aydınlar ve adanmış bir halk eliyle nasıl örnek bir medeniyete dönüştüğünü muazzam bir sosyolojik ve tarihi vizyonla ele aldığı sarsıcı, ilham verici ve toplumsal değeri çok yüksek bir başyapıttır. Eser; İsveç ve Rusya gibi devasa güçlerin gölgesinde ezilmiş, yoksulluk ve cehaletle boğuşan Finlandiya’nın, başta Johan Wilhelm Snellman olmak üzere bir avuç idealist öğretmenin, din adamının, askerin ve memurun liderliğinde gerçekleştirdiği o muazzam kitlesel kalkınma mucizesini merkezine alır. Petrov; sıradan bir tarih anlatısının fersah fersah ötesine geçerek, bir milletin topyekun uyanışını, eğitim sisteminin nasıl baştan inşa edildiğini ve halkın her bir ferdinin devletin yükselişi için nasıl sorumluluk üstlendiğini dahi bir sosyolog titizliğiyle masaya yatırır. Kitap; aydınların halktan kopuk fildişi kulelerinden inerek köylere, kışlalara ve fabrikalara ışık götürmesi gerektiğini, gerçek vatanseverliğin lafla değil emekle örüldüğünü harika bir realizmle sunar. Yazarın o son derece coşkulu, harekete geçirici, berrak ve lirik dili; okuru toplumsal sorumluluk, eğitim, adalet ve bir milletin geleceği üzerine derin bir muhasebeye davet eder.