Bu kitaptaki konu diğer hikayelerine nazaran daha zekice işlendiği için ayrı bir zevk aldım. Bu kitaptaki hikayede ise gizemi çözmeye çalışırlarken ölümden dönen Holmes ve Watson’u görüyoruz. Bu olay ise Holmes’ın doktorunun tavsiyesi üzerine tatile gittikleri yazlıkta geçiyor. Vaka çözmek Holmes’ın sağlığını olumsuz etkilemişti ve bir tatil gerekiyordu ancak burada da gizemler ve sırlar bitmedi. Olay Holmes’ın yazlığına gelen Papaz Bay Roundhay ve kiracısı Bay Mortimer Treggenis başlarına gelen dehşet verici olayı Holmes’a anlatıyor ve bir yardım istiyorlar. Treggenis kardeşler masa başında, dün gece oyun oynadıkları pozisyondaki haliyleydiler. Brenda ölmüştü ve diğer iki kardeşi de delirmiş bir vaziyetteydi. Evdeki hiçbir eşyanın yeri değişmemişti. Evin kâhyası ise evde olağan dışı bir şey olmadığını iddia ediyor, uyuduğunu söylüyordu. Oldukça ilginç bir vaka olan bu olayın Holmes’ın çözümünü beklediği sırada papazın kiracısı Bay Treggenis de aynı evin salonunda aynı dehşete düşmüş surat ifadesiyle ölmüştü. Holmes bu vakada ölümün kıyısından dönmesinin yanı sıra Treggenis kardeşlerin ölümünü duyar duymaz yolculuğunu yarıda kesen kâşif Dr. Sterndale ile de uğraşmak zorunda kalacaktır. Bu büyük gizemin çözümü sizi bayağı hayrete sürükleyeceğine eminim. Ben çok zevk aldım okurken. Diğer kitaplardan farklı bir yanı vardı.