Mesele para değil yeğen
2026 20. kitabı
Basit bir "başarı ve satış taktiği" kitabı sanabilirsiniz adına bakarak. Ancak kitabın satır aralarına dikkatle baktığınızda, Mandino’nun aslında bir satış el kitabı değil, bilişsel yeniden yapılandırma rehberi yazdığını fark edersiniz. Pathros, Hafid’e parşömenleri teslim ederken aslında ona maddi bir zenginlik formülü vermiyor. Mandino, Pathros karakteri üzerinden kadim bir psikolojik gerçeği fısıldıyor: "Alışkanlıkları ancak başka bir alışkanlık alt edebilir." Kitapta her parşömenlerin otuz gün boyunca günde üç kez (özellikle de bilincin en açık ve savunmasız olduğu uykudan hemen önce) okunması istenir. Mandino, 1960'ların sonunda, insan beyninin kelimeler ve tekrarlarla nasıl manipüle edilebileceğini çözmüş ve bunu mistik bir ticaret hikayesinin içine gizlemiştir. Bu kitap ticareti değil, doğrudan insan beyninin çalışma mekanizmasını anlatır. Kitabın bence zayıf kalabileceği tek nokta, parşömenlerin içeriğindeki o hafif "aşırı iyimser" ton. Dünyanın her zaman sadece sevgiyle döneceğine inanmak edebi olarak çok güzel olsa da, günümüzün rasyonel ve sert dünyasında bazen fazla naif kalabiliyor. Yine de, metnin kısalığına rağmen bıraktığı tortu oldukça derin. Eğer bu kitabı sadece "nasıl zengin olunur?" gözlüğüyle okursanız, sıradan bir kişisel gelişim masalı bulursunuz. Ama onu kendi zihinsel kalıplarınızı kırmak için yazılmış bir "zihin antrenmanı kılavuzu" olarak okursanız, kütüphanenizin en değerli parçalarından birine dönüşür.
Dünyadaki En Büyük SatıcıOg Mandino · Boyner Holding Yayınları · 2015447 okunma