dünyanın gürültüsünden uzaklaştıran canım kitap.. ♡ㅤ
2026 21. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 22:06
Selamın Aleyküm sevgili kitapseverler İlk incelememi böyle bir kitapla yapacak olmak kalp atışımı hızlandırıyor dersem abartmış olmam… Ben ne okudum, nasıl bir okuma süreciydi bu böyle? Bu sorularla doluyken beynim, dayanamadım sıcağı sıcağına hemen yazmaya koştum. Öncelikle, bu kitap üzerinde çalışıp aynı anda da youtube’dan bu kitabın açıklayıcısı olarak part şeklinde ders videoları yükleyerek verdiği bunca emek için Necmettin Salih hocamızdan ve Necmettin Salih hocamızın karşıma çıkmasına vesile olan arkadaşlardan Allah razı olsun… ♡ Kitaba gelecek olursam, bu kitap benim gibi tefsire başlamayı düşünen ama nasıl başlayacağını bilemeyen, ağır anlatımlarla karşılaşacağını düşünerek başlamaya cesaret edemeyen kardeşlerime gözüm kapalı önereceğim bir kitap. Hocamız kitabı iki seri halinde okuyucuya sunmayı uygun görmüş. ‘Bir Rüyanın İzinde’ serinin ilk kitabı, 42 ayetin tefsirinden oluşuyor. Hocamız Yusuf Suresi’nin tefsirini yaparken açık ve duru bir anlatım kullanmış. Ancak ne kadar sade bir anlatım olsa da asla yüzeysel okunabilecek ya da bir çırpıda okunacak bir kitap değil, gerçekten zaman ayırarak, üzerinde düşünerek ve sindirerek okunması gereken bir kitap. Tekdüze, sıkıcı bir anlatıma kitap boyu rastlamadım, bu sebeple kitaba karşı ilgim ve heyecanım hep diri kaldı. Yazar, her ayetin tefsirinin ardından naçizane yorumlarına ve önemli müfessirlerin yorumlarına da yer vermiş. Bu da anlatımı benim fikrimce canlı tutmasını sağlamış. Müfessirlerin ayetlerdeki mana derinliğine farklı pencerelerden bakmalarına bağlı olarak farklı şekillerde yorumladıkları bazı ihtilaflı ayetler detaylarıyla açıklanmış. Özellikle bu konu beni çok cezbetti. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim ki bu kitabın yalnızca tefsir kitabı olduğunu söylemek bence kitap için ve yazar için eksik bir yorum olur. Hayatımız boyunca çeşitli imtihanlardan geçiyoruz ve bu imtihanların bizim için hep şer olduğunu düşünüyoruz. Hatta bazen o kadar üst üste geliyor ki imtihanlar, “neden ben?” diyecek kadar isyankarlığa düşebiliyoruz. İmtihanın bizde açtığı sızıya o kadar kaptırıyoruz ki kendimizi, “Rabbim bu imtihanla bana ne kazandırmak istiyor?” diye sormak aklımıza gelmiyor. Oysa karşılaştığımız her imtihan, derinliğine inildiğinde bize tefekkürün kapısını aralar. Tefekkürün kapısını açtığımız anda ise tevekkül bir dost olup kolumuza girer, yola onunla devam ederiz. İşte bu kitap bize imtihanlarımıza tabiri caizse at gözlüğü takıp, karamsar ve dar bir bakışla bakmanın müslümanlığa yakışmayacağını gösteriyor. Sayfaları çevirdikçe zihninizin genişlediğini ve zenginleştiğini hissediyorsunuz. Zira ben bu kitaptan sonra karşılaşacağım zorlukları önceki gibi en olumsuza odaklanarak daha da zorlaştırmayacağıma inanıyorum. Yazarın penceresinden bakmak, bakış açımı genişletti. Sanki öncesinde balkonu karşı binanın düz duvarını gören bir evdeymişim, yazarı okumak yayla manzaralı bir balkondan bakmak gibi hissettirdi. (Konunun balkonla, duvarla, yaylayla ilgisi yok…) Yazar, ayetleri kelime kelime açıklıyor size. Her bir ayetten çıkarılabilecek birden fazla yolu tek tek inceliyorsunuz. Çocukken başlayıp peşpeşe gelen imtihanların Yusuf Peygamberimizin (a.s) kalbini ne kadar ağrıttığını düşünmeden edemiyorsunuz. Kalbinizde hissediyorsunuz o ağrıyı. O ağır imtihanlar karşısındaki vakur duruşuna, sakinliğine, teslimiyetine şaşkınlık ve hayranlık duyuyorsunuz. Yer yer duygusallaşıyor, yer yer okumuş olduğunuz bu anlamlar yüklü kıssanın göğsünüzdeki imanı kabarttığını, tüylerinizi diken diken ettiğini hissediyorsunuz. Kur’an’da geçen kıssaların görevinin yalnızca Peygamberlerin yaşamış olduğu ibretlik olayları bize aktarmak olmadığını, binlerce yıldır karanlıkta kalana fener tutmak olduğunu anlıyorsunuz. Hepimizin hayat boyu benzer durumlarla karşılaşacağını ve Peygamberlerimizin yaşadıkları karşısındaki duruşlarını göz önünde bulundurarak yolumuza devam etmemiz gerektiğini farkediyorsunuz. Yazar sadece ayetleri ve ayetlerin tefsirini yazıp kitabı tamamlayabilirdi. Ama o zaman bu duyguyu verememiş olurdu. Anlatımını çok samimi buldum, vermek istediği bütün duygular bana geçti. Ben hocamızla tanışmaktan çok mutluyum. Kitabın neredeyse tamamının altını çizdim. Ve benim gözümde bir kitabın kalitesi ve değeri altını çizdiğim cümlelerin çokluğuyla doğru orantılıdır. Tekrara düşüyorum ama gerçekten yazar bana çok fazla bakış açısı kazandırdı, daha geniş bakabiliyorum hayata, yaşadıklarıma, olanlara ve olmayanlara… Bu kitap sıkışmış olanlara, nefes almaya ihtiyacı olanlara, imtihanları ağır gelenlere, karanlıkta kalanlara, Yusuf Peygamberim neler yaşamış, onun hayatından kendime ne pay çıkarabilirim diye düşünenlere, Kuran bana ne diyor bilmek isteyenlere şiddetle tavsiyemdir. İncelememin sonuna yazardan bir şeyler eklemek isterim: “Biz Kur’an-ı Kerim’i tek bir yoruma ulaşmak için okumuyoruz. Kur’an-ı hayatımıza ışık tutsun diye okuyoruz. Ayetlerde zikredilen her ihtimalden, her okumadan kendimize düşen bir pay, hayatımıza değen bir ders bulmak için okuyoruz. “Kur’an’da okuduğumuz Yusuf da biziz, zindan da bizim zindanımız, unutmak da hatırlamak da bizim halimizdir. O yüzden mesele tek bir ihtimali seçip diğerlerini elemek değil, bütün bu ihtimallerin bize ne söylediğini anlamaya çalışmaktır.” Hamdolsun İlk incelememdi, hatam varsa affola… Bir sonraki incelemede görüşmek üzere kitaplarla kalın ♡
Bir Rüyanın İzindeNecmettin Salih Ekiz · Ketebe Yayınları · 202646 okunma
1 +1'leme