Dramsız Disiplin
2026 10. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2026 19:05
“Dramsız Disiplin”, çocuğumuzun gelişen beynini nasıl güçlendirebileceğimizi ve çatışmaları daha huzurlu bir şekilde nasıl çözebileceğimizi anlatan benim için çok kıymetli bir kitap oldu. İki oğlan annesi olarak gerçekten ihtiyaç duyduğum bir dönemde bu kitapla karşılaştım ve faydasını da gördüm. Kitabın önerdiği yaş aralığı (0–13) her iki oğluma da uyduğu için okurken daha da anlam kazandı. Bazı cümlelerin tekrar edilmesi ve görseller, disiplinin mantığını zihnimde daha net oturtmamı sağladı. En çok içimi rahatlatan ise beynin sürekli gelişen ve öğrenen bir yapıda olduğunu vurgulamasıydı; yani hiçbir şey için geç değil. Kitap, çocukları sihirli bir değnekle değiştirmeyi vaat etmiyor. Bunun yerine öfke anlarında nasıl yaklaşabileceğimizi, duyguları nasıl yönetebileceğimizi; ceza, bağırma ve korkutma yerine çocuğun gelişen beynini anlamayı; kriz anlarını nasıl daha sağlıklı yönetebileceğimizi ve disiplinin aslında bir “öğretme süreci” olduğunu gösteriyor. En önemlisi de kurulan ilişkinin, ileriki yaşlar için nasıl bir temel oluşturduğunu çok sade ve anlaşılır bir dille anlatması. Çocuğumuzun ve çocuklarımızın hayatındaki en önemli kişilerden biriyiz. Onların sadece davranışlarını değil; kalplerini, zihinlerini, karakterlerini ve gelişen beyin yapılarını da şekillendiriyoruz. Bu nedenle ebeveyn–çocuk ilişkisini güçlendirmek isteyen herkesin bu kitabı okumasını içtenlikle tavsiye ederim. Altını çizdiğim cümlelerden bazıları: “Mükemmel olmayacaksınız ve her fırsatta dramsız, bütün beyin yaklaşımıyla disipline etmeyeceksiniz.Zaten kimse her zaman kusursuz olamaz." “Sihirli değnek diye bir şey yoktur. Ancak elinizden gelenin en iyisini yaptığınızda bile çocuğunuz üzülmeye devam ederse bu sizi kötü bir ebeveyn yapmaz.”
No-Drama DisciplineDaniel J. Siegel · Scribe Publications · 20151 okunma