Akıl ile Merakın Kesiştiği Yerde: Felsefeye Giriş
2009 4. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2009 00:00
Felsefe, çoğu zaman soğuk ve gri bir koridor gibi algılanır. Oysa Ahmet Arslan’ın bu dingin ama sarsıcı rehberliğinde yürürken fark ediyorsunuz ki, felsefe aslında zihnin en canlı, en renkli ve en ritmik eylemidir. Bu kitap, hazır cevaplar sunan bir reçete değil; insanı kendi gölgesiyle, evrenin sessizliğiyle ve soruların o derin, asil noir atmosferiyle baş başa bırakan bir davettir. ​Arslan, felsefenin ne olduğunu anlatmaya çalışırken aslında onun bitmek bilmeyen bir yolda olma hali olduğunu şu sözlerle fısıldar bize: ​"Felsefe, bilgelik arayışıdır; ama bu arayış hiçbir zaman nihai bir sonuca ulaşmaz. Çünkü felsefede sorular, yanıtlardan daha önemlidir ve her yanıt yeni bir soruya gebedir." ​Kitap boyunca Platon'dan Kant'a, varlık sancısından ahlakın kökenlerine doğru uzanan bu entelektüel yolculuk, zihnimizde adeta bir senfoni gibi yankılanır. Yazar, felsefenin insanı özgürleştiren o sarsıcı yanını şu muazzam tespitle ortaya koyar: ​"Felsefe insanı dogma ve ön yargıların esaretinden kurtarır; ona kendi aklını kullanma cesaretini ve sorumluluğunu yükler." ​Bu eseri okumak, sadece felsefe tarihine bir göz atmak değil; hayatı, sanatı, insanı ve o büyük "anlam" arayışını yeniden, kendi kelimelerimizle temellendirmektir. Düşünmenin kokusunu, soruların rengini hissetmek isteyen her özgür ruhun kitaplığında, en başta durması gereken bir başyapıt.
Felsefeye GirişAhmet Arslan · Adres Yayınları · 20131,475 okunma