2026 7. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2026 08:29
Birçok Amin Maalouf kitabı okudum. Bu kitaplar, Orta Çağ'da, Akdeniz havzasında bir karakteri yola çıkarıyor ve çok çeşitli maceralar yaşatıyordu. Bu maceralar sırasında hem dönemin bazı önemli tarihi olaylarına tanık oluyor hem de bölge coğrafyasına dair gözlemlerini tanık oluyorduk. Tarihe ilgili bir Coğrafya öğretmeni olarak ben de bu kitapları hep keyifle okudum. Bu temada yazılan Amin Maalouf kitapları bitince benzer kitapları aramaya koyuldum ve karşıma çıkan kitaplardan birisi de Tarık Ali'nin Palermo'da Bir Sultan kitabı oldu. Ben Tarık Ali'yi daha önce tanımıyordum. Kitabı okumadan önce yazar hakkında yaptığım araştırmalarda Pakistanlı bir entelektüel ve yazar olduğunu ve Sosyalist fikirleri benimsediğini okudum. Soğuk savaş sonrası dönemde İslam dünyası ve Batı arasında düşmanlık artarken, Batı medyasında ve toplumda, Müslümanlara karşı "medeniyetsizlik" ve "kültürsüzlük" gibi yakıştırmalar gören Tarık Ali, kendisi bir Ateist olmasına rağmen İslam medeniyetinin kaynaklarına inmeye ve bu kültürün ne denli eski ve köklü olduğunu kanıtlamaya kendini adamıştır. Bu amaçla "İslam Beşlisi" adı verilen beş ayrı kitap yazmıştır. Bu kitap o beş kitaptan bir tanesidir. Gelgelelim kitabın kendisine, eser ünlü Müslüman Arap Coğrafyacı Muhammed İdrisi'yi konu almaktadır. İdrisi, Sicilya'lı bir Müslümandır. Onun yaşadığı dönemde Sicilya'da Arap egemenliği Normanlar tarafından sone erdirilmiş fakat adada hala ciddi bir Arap Müslüman nüfusu mevcuttur. Sicilya Kralı 2. Roger namıdiğer Rucari'nin hizmetinde Palermo sarayında yaşayan İdrisi, bir yandan kralın istediği atlası hazırlarken bir yandan adada her geçen gün artan Hıristiyan-Müslüman gerilimine tanık olmaktadır. Kitap boyunca Sicilya'da olan olaylara tanık oluyor ve Müslüman toplumunun Sicilya'dan nasıl tasfiye edildiğine şahit oluyoruz. Yalnız kitabın ciddi bir kısmı tarihi olaylardan ziyade İdrisi'nin saray içerisindeki cinsel yaşamını konu ediniyor. Ki bu yönüyle kitap beni şaşırttı zira ben böyle bir kısım beklemiyordum. Evet cinsellik yaşamın bir parçası ve çeşitli sanat eserlerinde yer alması gayet doğal fakat böylesi önemli bir tarihi olayı konu edinmek amacıyla yazılmış bir kitapta bu yoğunlukta cinsellik hikayesi ve tasviri okumak bana saçma geldi. İş bir noktada öyle bir yere geliyor ki İdrisi, Mayya adlı bir kadınla birlikte olup aynı hafta Mayya'nın kardeşi Belkıs ile de birlikte oluyor ve her iki kız kardeşi birden hamile bırakıyor. Bu kitaptaki absürt cinsellik sekanslarından sadece bir tanesi. Bunun gibi daha neler var. Kitabı genel olarak değerlendirecek olursak, Sicilya'da Norman egemenliği altından barış içerisinde yaşayan Müslüman ve Hıristiyanların, bu sükunetinin adım adım bozulması ve zamanla Arap toplumunun o bölgeden tasfiyesi gibi spesifik bir konuyu ele alması açısından özel bir kitap.
Palermo'da Bir SultanTarık Ali · Agora Kitaplığı · 200915 okunma