Serinin son kitabını da bitirmiş olduk çok şükür. Sıralamayı rastgele yaptım ama kitaplar ilerledikçe daha gizemli ve keyifli maceralar okuduğumu fark ettim. Bu da bir tarih gizemi. Konusu itibarıyla şöyle ki Reginald Musgrave Holmes'in üniversite arkadaşıdır. Ancak mezun olduktan dört yıl sonraya kadar görüşemezler. Dört yıl sonra ise Holmes'in kapısını çalar ve polislerin dahi çözemediği bir vaka için ondan yardım ister. Yönetimi kendine kalan Hurlstone köşkünün en uzun süre orada olan çalışanı kâhya Brunton enerjik ve mükemmel karakterli adam ve tek kusuru kadınlara çok düşkün olması. Musgrave ile de karısı öldükten sonra birçok sorun yaşar. Evdeki ona aşık olan hizmetçi Rachel'in de kalbini kırmıştı. Günlerden bir gün ev sahibi Musgrave gece yarısı yatağından kalktığında ışığı açık olan kütüphanede Brunton'un özel aile belgelerini karıştırırken bulur ve derhal işten kovar. Gizlice incelediği belgenin bir tür aile gelenekleri olan Musgrave Ritüeli olduğunu öğrenir. Ancak Brunton uzun yıllardır bu evde çalıştığından diğer çalışanlara karşı işten ayrılma bahanesi için bir müddet zaman ister. Birkaç gün sonra Brunton hiç kimseye haber vermeden, yatağı bozulmadan ve çok sevdiği takım elbisesiyle terliği dışında hiçbir eşyasını yanına almadan ortadan kaybolur.
Hiçbir iz dahi bulunamaz. Birkaç gün sonra ise hasta yatağındaki kâhyaya aşık ve kızgın olan hizmetçi kız Rachel de yanındaki bakıcısının uyumasını fırsat bilerek sabah ortadan kaybolur. İzler bir göl kenarında bıçak gibi kesilir ve Rachel'den hiçbir iz ve haber alınamaz. Sadece gölü araştıranlar bir çuval içinde eski paslı metaller, donuk renkli çakıllar ve cam parçaları bulurlar. Bu sebepledir ki Musgrave Holmes'tan yardım ister. O çuvalın göldeki işi nedir? Rachel ve Brunton'a ne olmuştur? Tüm bu gizemlerin çözülmesi için Holmes pür dikkat ipuçlarının peşime düşer ve vakayı çözmeye çalışır.