Harika bir günden merhabalar, bugün sizlere kapağını açtığınız andan itibaren size eşlik edecek piyano sesleriyle geldim. Masura, Aya ve Jin gibi üstün yeteneklere sahip yarışmacıların hayatlarına konuk olup geldim. Hemen kitabımızın yorumuna geçiyorum, fazla ipucu vermeden size kitabı aktarayım…
Birbirinden farklı karakterleri ele alması tamamen farklı hayat hikayeleri üzerinden müziğin nasıl başka başka biçimlerde yaşandığını okuyucuya gösteriyor.
“Müzik, diye düşündü, tamamen karakterle ilgili bir mefhum.”
Masaru’nun disiplinli ve kusursuz görünen dünyası, Aya’nın kırılgan ama dirençli iç sesi ve Jin’in doğayla bütünleşmiş özgür ruhu, müziğin tek bir doğruya sahip olmadığını gösteriyor. Özellikle Jin karakteri, müziği teknik bir beceriden çıkarıp yaşamın doğal akışına dönüştürüyor. Onun sahneleri, sanki piyano tuşlarından değil; rüzgârdan, yağmurdan ve toprağın sesinden oluşuyor.
Japonya’da iki hafta süren bir piyano yarışması düzenleniyor. Bu yarışmayla birlikte yarışmacıların rekabet ve hayranlıkları arasındaki ince çizgiyi net bir şekilde okuyabiliyoruz. Yarışmacıların özgüven krizleri de aynı şekilde sanki bizlerde birer yarışmacıymışız gibi hissedebiliyoruz. Romanın en güçlü yanlarından biri de rekabeti sert ve yıkıcı bir mücadele gibi değil, birbirini dönüştüren bir karşılaşma olarak anlatması. Yarışmacılar birbirlerini geçmeye çalışırken aynı zamanda birbirlerinin müziğinden besleniyorlar. Bu yönüyle eser, sanatın özünde paylaşım olduğunu hatırlatıyor.
Müziğin yalnızca notalardan oluşmadığını, insan ruhunun en derin yerlerine dokunan görünmez bir dil olduğunu hissettiren nadir romanlardan birisi olduğunu düşünüyorum. Kitap boyunca bir piyano yarışmasını takip ediyor olsak da aslında tanıklık ettiğimiz şey; insanların korkuları, tutkuları, geçmiş yaraları ve kendilerini ifade etme biçimleri. Her karakter müziğe başka bir yerden tutunuyor ve bu farklılık romanı sıradan bir yarışma hikayesinin çok ötesine taşıyor sizi de notalar sarıp sarmalıyor. Çok güzel bir kitaptı yormadan ilerleyen ruha iyi gelen türdendi. Hepinize tavsiye ederim.