2026 5. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2026 11:21
Bıçak Altında — Arnold Van de Laar Arnold van de Laar, Hollandalı bir cerrah olarak kaleme aldığı Bıçak Altında (Onder het Mes / Under the Knife) adlı eserinde, cerrahi tarihinin en çarpıcı vakalarını ve ameliyat masasında yaşanan dönüm noktalarını bir romancı ustalığıyla anlatır. Kitap Ne Hakkında? Kitap, tıp tarihinin en önemli ve bir o kadar da dramatik ameliyatlarını konu alır. Van de Laar, Napoleon Bonaparte’ın ameliyatından Einstein’ın beyin tümörüne, Bob Marley’nin tedaviyi reddetmesinden Houdini’nin apandisit vakasına kadar onlarca ünlü ismin cerrahi hikâyesini mercek altına yatırır. Her vaka, hem tıbbi bir analiz hem de tarihi bir anlatı olarak sunulur. Kitabın Öne Çıkan Özellikleri Tarihi ve insani boyut: Yazar, ameliyatları soyut bir tıp bilgisi olarak değil, insan hayatlarını şekillendiren kader anları olarak ele alır. Okuyucu, ameliyat masasındaki kişiyle duygusal bir bağ kurar. Cerrahi tarihin evrimi: Anestezinin henüz olmadığı dönemlerden modern laparoskopik ameliyatlara uzanan süreç, akıcı bir dille aktarılır. Tarihsel ilerleme, somut vakalar üzerinden hissedilir hale gelir. Uzman ama erişilebilir bir dil: Van de Laar, karmaşık tıbbi kavramları sıradan okuyucunun anlayabileceği bir dille açıklar. Kitap ne kuru bir akademik metin ne de yüzeysel bir popüler bilim kitabıdır; ikisi arasındaki ince çizgide dengeli durur. Etik sorular: Cerrahın karar anları, sınırları zorlayan vakalar ve “ne zaman ameliyat edilmemeli?” sorusu kitap boyunca düşündürücü biçimde işlenir. Neden Okunmalı? Tıp tarihine ilgi duyanlar için bir başucu kitabı olan Bıçak Altında, aynı zamanda insan vücudunun kırılganlığı ve tıbbın sınırları üzerine derin bir felsefi sorgulamayı da barındırır. Tarih, biyografi ve tıp bilimini bir arada seven okuyucular için nadir bulunan türden bir eserdir. Van de Laar’ın anlatıcı sesi güçlüdür: Ne soğuk bir bilim insanı ne de abartılı bir hikâyecidir. Tam ortasında, bir cerrahın sakinliği ile bir yazarın merakını harmanlayan özgün bir ses yakalar.
Bıçak AltındaArnold van de Laar · Koç Üniversitesi Yayınları · 2016162 okunma