Geç kalınmış okumaaa
2026 37. kitabı
"Eğer bir gün hayatınızın sonuna geldiğinizde, karşınıza bir cin çıksa ve size, şu ana kadar yaşadığın hayatı tek bir saniyesini bile değiştirmeden sonsuza kadar tekrar tekrar yaşayacağınızı söylese ne hissederdiniz?" Cevabınız ne olurdu? Yaşanmış bir hayatı aynı evrende, aynı şartlarda sadece yine sen doğarak yaşayacaksın. Cevabı kişisel diye düşünüyorum. Hayatı zor şartlar altında yetişmiş birine sorarsanız muhtemelen kabul etmeyecektir. Kendi ile barışıp, yaşadıklarının yaşam çizgisinde varoluşunu, pişmanlıklarını onaylayan birine sorarsanız kabul edecektir. Her yük kendine özgü bir döngüde sırtımızda. Bana sorarsanız ben yeniden aynı hatalar ve pişmanlıklarla var olmayı isterdim. Çünkü onlar bana ait duyguların ve deneyimlerin bütünü olarak bir ben misali bedenimde. Sadece şunu yapabilirim ve tavsiyesinde bulunabilirim ki; bir şeyi yapmadan önce iki kez düşünmeli insan. Seçeceği yolu, kuracağı bağı, sevdiğini söylemeyi… iç dökülüp ruh temizlenmesi yaşandığına göre şimdi gelelim kitabımıza… Öncelikle baştan söyleyeyim; tam bir felsefe kitabı. Hikaye eleştirilmiş psikolojik kitapları çok sevdiğimi daha önce söylemiştim zaten. Tekrar etmiş olayım. Hoş okumayanlar bilemeyecek benim bunu tekrar ettiğimi. 79 yaşında felsefe profesörü Murat geçirdiği kalp krizinin ardından kendisine hastane odasında bulur. Bedeni uyur fakat zihni hala çalışmaktadır nietzsche’nin cini olarak beliren gizemli bir ses ona şu soruyu sorar: “Bengi dönüş’ün” o ağır yük yükünü tüm pişmanlıklarınla acıların ve sevinçlerinle kabul eder misin? (felsefesini araştırın derim yazarsam çok uzun olacak) çocukluğunda terk edilmiş olan Murat, yaraları, büyük aşkı ihaneti ve affedemediği anıları. Burada geçmişe yolculuk başlar. İrdeler düşünür hesaplaşır. Devamını anlatmayacağım. Gönülden tavsiyemdir. Edebi ve akıcı bir üslupla yazılmış, mükemmel bir eser. Çok kısa bir sürede de okudum bitirdim zaten… Kitapla ve sevgiyle kalın’larım.
İnsan ve Duygular
Nietzsche’nin CiniBülent Yüney · Mythos Kitap · 20254 okunma