Kitapta yazar kendi anılarının yanı sıra okurların ögretmenleriyle yaşadığı olumlu/olumsuz anılara da ev sahipliği yapmış.
Ülkenin öğretmen sorunlarıyla bizzat karşı karşıya kalan öğretmenimiz belli bir dönem sürgün de edilmiş.
Yıllar içerisinde umuda yenik düşecekken;
"Ceza ile ödülü alan aynı kişi olabilir mi ? Evet olabilir." bu sözlerin canlı örneğini bizzat yaşamış.
Yazar, umut var oldukça her şey mümkün diye fısıldıyor kitabın sonunda.
"Umut sensin !"
Satırlarda kendimi bularak okumaya devam ettim.
İhsan Kartoğlu'nun kitabında yer alan şu satırlara ithafen;
"Canım öğrencim... O sırasında sessizce oturan güzel çocuğum... Seni, kan bağım olan kardeşim gibi, yüreğimin en derin yeriyle seviyorum. Ben senin sadece öğretmenin değilim; kalem tutmayı öğreten, not veren biri değilim. Ben senin sessizliğini duyan ağabeyinim ve bu zorlu yolda, nefesim yettiği sürece her zaman seninleyim."
Özel eğitimli bir öğrenci için bir öğretmen;
Kimi zaman abla/ağabey, kimi zaman sosyal hayata adaptasyon sağlanabilmesi (tiyatroya gittiği, kimi zaman market alışverişi yaptığı, kimi zaman birlikte yemek yediği, doğum günlerine eşlik ettiği) kuralları benimseyebilmesi için otoriter bir öğretmendir. -O otoritenin sağlanabilmesi için tatlı/sert olmak da fayda vardır.- Bahsettiğim "ben öğretmenim, sen öğrenci" farkındalığının da ötesinde "Kendi yaşamını bağımsız şekilde sürdürebilmek, gölgeye ihtiyacı olmadan"
İyisi/kötüsü ile ben de otizmli bir çocuğa öğretmenlik yaptım birkaç yıl önce. Hakkını verebildim mi bilmiyorum.
Öğretmenlik en çok da yıllar sonra iyi hatırlanabilmek demekti benim gözümde.
Konuyla ilgili otizmli öğrencim tarafından yaşadığım şöyle bir anımı sizinle de paylaşmak isterim;
Bir gün ahizenin bir ucunda öğrencimin sesiyle;
"Öğretmenim benim ben Taha. Tanıdınız mı? Görüşebilir miyiz?" diyen bir ses gözlerimi doldurdu.
-Tabii ki Tahacım çok mutlu olurum, görüşelim diyerek kapandı o telefon.
Telefonu kapatır kapatmaz,
Benim için;
Emek demek; iyi hatırlanabilmenin yüzümde oluşturduğu tebessüm demekti.
Öğretmen demek;
- Sevgi kaynağı,
- İlham veren kişi,
- Güven veren,
- İkinci ev,
- Bilgi kaynağı,
- Hatalarıyla var olan,
- Karanlığı aydınlatan yol gösterici,
- Anlamayı, anlatmayı ülkesine dert edinen,
- Atanan, atanamayan, sözleşmeli değil !
Öğretmen demek; "Umuduyla var olan, tohumları yeşertecek binlerce gönül demek."
Biraz kitaptan, biraz hayattan esintilerle ben de "BURADAYIM ÖĞRETMENİM"
Satırları okurken, sindire sindire kendinizden mutlaka bir şeyler bulabileceğiniz bir kitap.