2026 38. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2026 01:00
Merhaba kitap dostlarım ​Bugün sizlere canım yazarım Mehsa'nın, MİH serisinden sonra hayran kaldığım bir başka serisinin ilk kitabı olan Firuze: Kehribar Ateşi ile geldim. ​Mehsa'nın kalemiyle tanışanlar beni çok iyi anlayacaktır. Her kitabında okuru bambaşka dünyalara götüren, karakterlerini yalnızca yazmakla kalmayıp adeta yaşatan bir kaleme sahip. MİH serisini nasıl büyük bir hayranlıkla okuduysam, Firuze ve Ezra'nın hikâyesi de daha ilk kitaptan kalbimde kendine çok özel bir yer edindi. ​Firuze: Kehribar Ateşi yalnızca bir aşk hikâyesi değil; aşiretlerin gölgesinde büyüyen düşmanlıkların, geçmişten gelen sırların, bedellerin ve kaderle sınanan bir sevdanın hikâyesi. ​Karakterler ve Omuzlarındaki Yükler ​Firuze: Güçlü, mücadeleci, ayakta kalmayı bilen bir kadın. Ancak hayatı boyunca çevresindeki insanların yaptığı hataların bedelini ödemek zorunda kalmış. Özellikle de babası Faysal Koçak'ın... Ahhh be Faysal... Kitap boyunca en çok öfkelendiğim karakterlerden biri oldu. Attığı neredeyse her adımın sonu Firuze'ye zarar verdi. Verdiği kararlar da vermediği kararlar da dönüp dolaşıp kızının hayatını daha da zorlaştırdı. Bir baba olarak koruması gerekirken yaşananların yükünü Firuze'nin omuzlarına bıraktı. Bu yüzden okurken ona kızdığım çok fazla sahne oldu. ​Ezra: Ah Ezra... Sanırım uzun zamandır bir erkek karakteri bu kadar severek okumamıştım. Firuze'ye her "İki gözüm" deyişi kalbime işledi. Yıllarca vazgeçmeyen, sevdiği kadını korumak için her şeyi göze alan, sabırla bekleyen ve sevgisini her fırsatta hissettiren bir adamdı. ​Detaylardaki İnce İşçilik ve Unutulmaz Sahneler ​Beni en çok etkileyen detaylardan biri mücevherler oldu. Ezra'nın büyük emek vererek hazırladığı mücevher koleksiyonunu ilk olarak Firuze'ye hediye etmesi, taşların işlenişindeki Helenistik detaylar ve her parçanın ardında saklı anlamlar çok ince düşünülmüş ayrıntılardı. O sahnelerde Ezra'nın Firuze'ye duyduğu sevginin ne kadar derin olduğunu bir kez daha hissettim. ​Kitap boyunca Arjin karakteri de beni oldukça etkiledi. Gizemi, yaşadıkları, söyledikleri ve özellikle gördüğü rüyalar hikâyeye bambaşka bir hava katıyordu. Geçmişin yükünü taşıyan bu karakter, bazen söyledikleriyle bazen de hissettirdikleriyle olayların merkezinde yer alıyordu. ​Unutulmaz Sahne: En sevdiğim bölümlerden biri ise kına gecesi sahneleriydi. Firuze'nin Ezra'ya mesaj atıp tılsımını getirmesini istemesi, ardından yaptığı dans ve Ezra'nın onu uzaktan izleyişi çok etkileyiciydi. Firuze'nin gizlice yan konağa geçip Ezra'nın serçe parmağına kına yakması ise unutamayacağım sahnelerden biri oldu. ​Tam her şey güzel giderken duyulan silah sesiyle birlikte olayların yön değiştirmesi ve aşiretlerin toplanması hikâyenin temposunu iyice yükseltti. Ezra'nın yaptığı plan ise gerçekten bütün dengeleri değiştirdi. Firuze anlaşmalı bir evlilik yaptığını düşünürken Ezra'nın çok daha farklı planları vardı. Yaşanan gelişmelerle birlikte dengeler tamamen değişti ve ben o sayfaları büyük bir heyecanla okudum. ​Arjin'in Rüyası ve Akıllardaki O Büyük Soru ​Düğün sahnelerinde Arjin'in anlattığı rüya ise kitabın en etkileyici anlarından biriydi. Beş dağı aşıp beige şenliğe ulaşması ve bunu beş nikâha yorması hem anlamlı hem de merak uyandırıcıydı. ​Peki ya beş nikâh kimlerin? İşte kitabı bitirdiğimden beri aklımdan çıkmayan soru bu. Acaba Arjin'in rüyası neye işaret ediyor? Mehsa bu konuda öyle güzel ipuçları bırakmış ki kitap bittiği hâlde hâlâ teoriler üretmeye devam ediyorum. ​Ve tam her şey biraz netleşmeye başlamışken ortaya çıkan bir isim... Şiyar Saruhan. ​Onun gelişiyle birlikte hikâye öyle bir noktada bitti ki elimde onlarca soru işareti kaldı. Kim dost, kim düşman? Bundan sonra neler olacak? Geçmişin sırları nasıl ortaya çıkacak? Rüyadaki o 5 nikâh kimlerin olacak? ​Bilmiyorum... Ama bildiğim tek şey ikinci kitabı büyük bir sabırsızlıkla beklediğim. Mehsa yine duyguyu, aşkı, aile bağlarını, gizemi ve merakı öyle güzel harmanlamış ki kitabın son sayfasını çevirdiğimde tek düşündüğüm şey devam kitabının ne zaman çıkacağı oldu. Firuze ve Ezra'nın hikâyesi daha yeni başlıyor gibi hissediyorum ve ben bu yolculuğun devamını okumak için sabırsızlanıyorum. ​Canım yazarım Mehsa'nın kalemine bir kez daha hayran kaldım. ​ Siz bu kitabı okudunuz mu? Kalan nikâhlar hakkındaki teorileriniz neler? Yorumlarda buluşalım!
Firuze 1 - Kehribar AteşiMehsa · Ephesus Yayınları · 202649 okunma