2026 47. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 18:07
Macar edebiyatı, son zamanlarda en etkilendiğim edebiyatlardan. Agota Kristof, Sandor Marai ve Magda Szabo gibi yazarlar da okuduğum en güzel örneklerinden. Macar edebiyatının kendine has bir derinliği var. İnsanı, yalnızlığı ve yabancılaşmayı o kadar güzel anlatıyor ki duyguları ajite etmeden, bağırmadan, sessizce kalbimize işliyor. Okuduğum her kitapta aynı duygusallığı, aynı derinliği ve aynı yoğunluğu hissediyorum. Büyük olaylar olmuyor belki ama insan ruhunu çok iyi anlattıklarını düşünüyorum. Yine Macar edebiyatının güçlü kalemlerinden Magda Szabo’nun Iza’nın Şarkısı kitabı, anne-kız hikayesi gibi görünse de aslında yalnızlık, yaşlılık, kuşak çatışması ve empati eksikliği üzerine kurulu bir roman. Kitap, babasının ölümünden sonra yalnız kalan annesini yanına alan Iza ve annesinin birlikte yaşamaya başlamasını anlatıyor. Iza annesi için en iyisini yaptığını düşünürken, annesi yavaş yavaş alıştığı hayatı, anıları ve kimliğini kaybetmeye başlıyor. Anne-kız birbirini çok seviyor ve birbirlerini kırmamaya özen gösterdikçe aralarında görünmez duvarlar oluşuyor, birbirlerini anlayamıyor ve empati kuramıyorlar. Her bir karakterin sesini, düşüncelerini ve iç dünyasını aynı samimiyet ve gerçeklikle okuyoruz. Okudukça bir taraftan anneye hak verirken onun yaşadığı çaresizliği ve yalnızlığı hissederken, bir taraftan da İza’yı anlamaya çalışıyoruz. Yazarın dili sade, gerçekçi ve güçlü. Büyük olaylardan çok karakterlerin iç dünyasına odaklanıyor. Kırgınlıkların, söylenmeyen sözlerin ve küçük görünen davranışların nasıl büyük etkiler yaratabildiğini görüyoruz. Özellikle ölüm, yaşlılık, aidiyet hissi ve insanın sevdiği kişiler tarafından bile anlaşılamamasını çok gerçekçi bir dille anlatılıyor. Anne-kız ilişkisiyle başlayan ama insanın yalnızlaşmasını ve anlaşılmamasını, duygusallığa ve aşırılığa kaçmadan anlatan, Macar edebiyatının o kendine has derinliğini hissettiren ve insan ruhuna işleyen bir eser. Buruk bir şekilde, yine içimde derin bir hüzünle bitirdim. Macar edebiyatı kocaman bir respect.
Iza'nın ŞarkısıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 20245,4bin okunma