Kalbin Unuttuğunu Hatırlamak...
2026 24. kitabı
Kemal Sayar'ın Hayat Teselli Bulmaktır adlı eseri, modern dünyanın hızına yetişmeye çalışırken yorulan insanın ruhuna dokunan, sakin ve düşündürücü bir kitap. Deneme türünde kaleme alınan eser, okuru yalnızca okumaya değil; kendi hayatına, ilişkilerine ve değerlerine yeniden bakmaya davet ediyor. Sayar, psikiyatrist kimliğinin sağladığı insan tecrübesini güçlü bir edebî üslupla birleştirerek günlük hayatın içinde çoğu zaman fark etmeden kaybettiğimiz anlamları hatırlatıyor. Kitapta yalnızlık, aidiyet, dostluk, aile, merhamet, umut ve insanın kendisiyle kurduğu ilişki gibi konular ele alınıyor. Yazar, günümüz insanının giderek daha kalabalık fakat daha yalnız hâle geldiğini vurgularken, gerçek mutluluğun ve huzurun samimi ilişkilerde saklı olduğunu dile getiriyor. Bunu yaparken didaktik bir dil kullanmıyor; aksine okurla karşılıklı konuşuyormuş hissi uyandıran sıcak ve içten bir anlatım tercih ediyor. Bu samimiyet, kitabın en güçlü yönlerinden biri olarak öne çıkıyor. Eser boyunca insanın hayat karşısında güçlü görünmeye çalışırken aslında teselliye ne kadar ihtiyaç duyduğu sık sık hatırlatılıyor. Kemal Sayar'a göre teselli, yalnızca zor zamanlarda aranan bir sığınak değil; insanı insan yapan, onu hayata bağlayan önemli bir ihtiyaçtır. Bu nedenle kitap, modern hayatın yıprattığı ruhlara umut veren ve okura kendini daha yakından tanıma fırsatı sunan bir rehber niteliği taşıyor. Hayat Teselli Bulmaktır, akıcı dili, derin düşünceleri ve samimi üslubuyla okurda uzun süre etkisini sürdüren eserlerden biri. Özellikle hayatın koşuşturması içinde biraz durup nefes almak, kendini ve çevresini yeniden anlamlandırmak isteyenler için değerli bir okuma deneyimi sunuyor. Özetle; hayatın yükü paylaşılınca hafifler; insan, insanın kalbinde teselli bulur.
Alıntı
Hayat Teselli BulmaktırM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 20252,815 okunma