Kaan Murat Yanık’ın Sular Üstünde Gökler Altında kitabı, Aurelia Kitap Kulübü’nün Mayıs ayı ortak okuma kitabıydı. Kitabı, ZeynepS önerisiyle okuduk.
Tarihi kurgu okumayı seven biri olarak kitap ilgimi çekti. Özellikle büyülü gerçeklik ile tarihi kurgunun bir araya getirilişi hoşuma gitti. Tarihi romanların en sevdiğim yanı, beni anlatılan dönemi ve olayları yeniden araştırmaya yönlendirmeleri. Bu kitap da Amerika’nın keşfi konusunu tekrar araştırmama vesile oldu ve bu konuda farklı kitaplar okuma isteği uyandırdı.
Kitabın konusu oldukça güçlü. Edebi açıdan da başarılı bulduğum bir metin oldu. Kaan Murat Yanık’ın dili kullanışı gerçekten etkileyici. Ayrıca seçtiği konu ve değindiği noktalar, kitabın ciddi bir araştırmanın ürünü olduğunu hissettiriyor.
Bununla birlikte, kitapla ilgili bazı eksik bulduğum noktalar da vardı. Özellikle Kalender karakterinin yeterince derinleştirilmediğini düşündüm. Kitap boyunca işlenebilecek pek çok konu ve karakter detayı olmasına rağmen bazı noktalar yüzeyde kalmış gibiydi.
Benim için asıl sorun ise kitabın son kısmında ortaya çıktı. Olaylar güzel bir şekilde ilerlerken bir anda hızlanıyor ve beklediğimden çok daha kısa sürede sonuca ulaşıyor. Kitabı bitirdiğimde birkaç kez “E, şimdi ne oldu?” diye düşündüğümü hatırlıyorum. Özellikle final bölümünün daha uzun işlenmesini isterdim. Sanki biraz daha hacimli bir kitap olsaydı, o son bölüm çok daha etkileyici olabilirdi.
Genel olarak baktığımda kitabı sevdiğimi söyleyebilirim. Ancak benim için mükemmel bir kitap olmadı. Güçlü dili, ilgi çekici konusu ve arkasındaki araştırma emeğiyle aklımda yer eden bir kitap olsa da, bazı karakterlerin ve özellikle finalin daha fazla derinlik hak ettiğini düşünüyorum.