Puan vermedi·88 syf.····Okunma: 08 Haziran 2026 19:27 Bazı yaralar gözle görülmez. Zaman geçse de kapanmaz, sadece derinlerde sessizce yaşamaya devam eder. Travma Sonrası Stres Bozukluğu üzerine yazılmış bu kitap da tam olarak görünmeyen yaraların izini sürüyor.
Kitabı okurken travmanın yalnızca yaşanan olaydan ibaret olmadığını, asıl etkinin kişinin zihninde ve ruhunda bıraktığı izlerde saklı olduğunu bir kez daha fark ettim. Korku, kaygı, kaçınma davranışları, ani tetiklenmeler ve bitmek bilmeyen bir güvensizlik hissi... Bunların bir zayıflık değil, insan zihninin zorlayıcı yaşantılara verdiği doğal tepkiler olduğunu sade ve anlaşılır bir dille anlatıyor.
Eserin en güçlü yanı, travma sonrası stres bozukluğunu yalnızca klinik bir tanı olarak ele almaması. Yaşananların insan hayatına, ilişkilerine ve benlik algısına nasıl yansıdığını da göstermesi kitabı daha etkileyici kılıyor. Özellikle gerçek yaşamdan örnekler ve açıklamalar, konuyu daha anlaşılır hâle getiriyor.
Bununla birlikte kitap yer yer akademik bir dil kullandığı için bazı bölümler dikkatli okunmayı gerektiriyor. Ancak konuya ilgi duyan okuyucular için bu durum bir eksiklikten çok derinlik katıyor.
Son sayfayı kapattığımda aklımda kalan en önemli düşünce şuydu: Travma insanı değiştirebilir, ancak iyileşme ihtimalini ortadan kaldırmaz. Bu kitap, travmayı anlamak ve iyileşme sürecine farklı bir pencereden bakmak isteyen herkes için değerli bir kaynak niteliğinde.