Doğru Türkçe Rehberi
2026 11. kitabı
2019'da vefat eden Kadir Mısıroğlu'nun telif ettiği bu eser Türkiye ve Anadoludaki çoğu insanın bilmediği veya unuttuğu bir meseleyi anlatmak ve ders vermek için yazılmıştır. 1 kasım 1928'de apartopar değiştirilen 1000 senelik alfabe sonrası dönemin iktidar siyasetçileri Türkçede olan pekçok arapça farsça kelimeyi Türkçeden atmakla kalmayıp dilimize ingilizce moğolcadan yeni kelimeler getirmekle beraber Türkçe kurallara uymaya çalışıp yeni kelimeler ihdas edip(uydurup) Türkçeyi eski büyüklüğünden uzaklaştırmaya bilhassa Osmanlı ve Selçuklu bakiyesini değiştirmeye milletin tarihiyle irtibat ve iltisakına yeni bir yön vermeyi gaye edinmişlerdir. Günümüzde Japon/Çin/Yunan/Rus/İbrani/Fars ve başka pekçok milletin alfabesini değiştirmediği halde bizim neden değiştirdiğimiz ve neden hemen bir gecede değiştirildiği değiştirme inkılabının devriminin zamana yayılmadığı hala konuşulan ve üzerinde durulan meselelerdendir. Bu konuda daha farklı bir yaklaşım ve hatırlatma içeren eser okunması gereken bir eserdir. Günümüzde şahsı çürüt sonra elindeki çürür mantığıyla hareket edildiğinden bu esere veya başka yazarların eserlerine de eleştiriler getirilmesi tabiidir. Ancak bilinmesi gereken şey bir mü'min her zaman şahsa değil esere bakar şahısta kusurlar eksiklikler olabilir ama mü'min Allahın Alim isminin tecellisi olan ilmin ve bilginin peşine düşmek gayesiyle araştırmak ve düşünmek sorgulamak durumundadır.
Doğru Türkçe RehberiKadir Mısıroğlu · Sebil Yayıncılık · 2011661 okunma