ADSIZ ROMAN 1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Bu halk, bu çocuklar, bu kadar acıyı hak edecek ne yapmıştı ki? Ne adaletsiz bir dünyaydı. Kimisine cennet, kimisine cehennem... Yaşadığın coğrafya kaderindi. Kimisine hayat, kimisine ölüm hazırlayan...
Merhaba arkadaşlar bugün Semra un tavsiyesiyle okuduğum harika bir tarihi romanla karşınızdayım. Kitap o kadar etkili ki, bir alıntıyla başlamak istedim, yorumuma bugün.Sema Soykan'dan yine oldukça etkileyici bir eser okudum. Umudu, acıyı, çaresizliği iliklerinize kadar hissettiren bir eser. Çerkes halkının yaşadığı büyük acıları, kayıpları ve hayatta kalma mücadelesini aktarıyor. Tarihî olayları kuru bilgilerle aktarmak yerine karakterlerin yaşamları üzerinden okuyucuya hissettiriyor yazar. Bu sayede sürgünün yarattığı acıyı, ayrılıkları ve umudu derinden hissedebiliyorsunuz. Eser hem duygusal hem de düşündürücü bir yolculuğa çıkarıyor.
Çerkes halkı ve sürgünü hakkında hiçbir bir bilgim yoktu. Bu eser sayesinde hem öğrenmiş oldum hem de başka neler oldu acaba diyerek araştırmama vesile oldu. O yüzden benim için sadece bir roman değil, aynı zamanda geçmişe açılan etkileyici ve öğretici bir pencere oldu.
Neri ( Neriman) genç ve güzel bir kız. İsmini çok sevdiği anneannesinden almış. Maalesef çok küçükken anneannesi vefat eder. Dedesinin uzun zamandır bir düşmanı var, Turgay oldukça zengin ve güçlü biri. Ailenin bütün bireylerini öldürmeye yeminli. Neri çok küçükken Turgay'ın adamları tarafından annesi ve babası da öldürülür. Ailede Neri ve dedesi tek kalır. Dedesi Neri'yi korumak için onu yurtdışına gönderir. Özgürce yaşayamayan ve memleket hasreti çeken Neri bir yolunu bulup yıllar sonra Türkiye'ye döner.
Ailesine ait vazoyu çocukken hatırladığı ve annesinin arkadaşı olan bir antikacıya götürür satmak için. Oraya gitmesiyle birlikte hayatına genç bir delikanlı girer Aras. Vazonun içinden anneannesinin yazdığı bir roman ve mektupları bulurlar. Romanın bir adı yok, torununun okuyup romana adını vermesini istemiş. Aras'la birlikte hem romanı okuyup hem de birlikte bir yolculuğa doğru çıkıyorlar. Romanda geçen kişiler aslında Neri'nin büyük anneannesine ait hayat hikayesi. Janset köyün genç, cesur ve güzeller güzeli kızı. Jankat ise mert vatanı için savaşan bir delikanlı. Janset, Jankat birbirini çok severler ve nişanlanırlar. Elbruz ise Janset'e aşık ve çocukluk arkadaşı.
Eser boyunca Janset, Jankat, Elbruz üçlüsünün hem yaşadıkları aşkı hem de bu süreçte sürgünde neler yaşadıklarını okuyoruz. Kitabın son sayfasına kadar hep bir merak içerisindeydim. Nedeni ise acaba Neri kimin torunu? Janset ve Jankat mı? Yoksa Elbruz ve Janset mi?
Neyse ben daha fazla spoiler vermeden siz biran önce alıp okuyun derim