···Okunma: 09 Haziran 2026 16:06 Jules Verne'nin o daha çok bilim-kurgu eserlerinden ziyade, 18. Yüzyılda Fransa'da yaşananları anlatan kısmen tarihi bir roman diyebilirim. Kitap, o dönemin Fransa'sını, yaşanan olayları, savaşları anlatarak dönemine ışık tutuyor. Kitapta savaşın yapmış olduğu yıkım ve ayrılıklar güzel bir biçimde anlatılmış. Aynı zamanda bir aşk hikâyesini de anlatıyor Jules Verne bu eserinde.
Konusu kısaca şöyle, Mavililer (Cumhuriyetçiler) ile Beyazlar (Kral yanlıları) devrimden sonra yeni hükümeti kurmak için savaş halindedir. Mavililer taşralardaki köylü ve rahipleri, kısaca tüm kral yandaşlarını ölüm makinası dedikleri giyotinle idam etmektedir.
Chanteleine kontu da kral yandaşı olarak şehirde yaşanan gelişmeleri takip ederken bir gün kalesine Cumhuriyetçilerin saldırdığını ve karısıyla kızının kaçırıldığını öğrenir. Kaleye saldıranların başındaysa bir zamanlar Chanteleine kontunun hizmetkârı Karval vardır. Kalede hırsızlık yaptığı gerekçesiyle kont Karval'ı kaleden kovmuş ve Karval Cumhuriyetçilere katılarak konttan intikam almak için adamlarıyla kaleye saldırmıştır. Hikayenin geri kalanı Kont'un eşini ve kızını Mavililerden kurtarmaya çalışmasını anlatıyor.
Akıcı, basit ve sade anlatımıyla bir oturuşta bitirebileceğiniz bir eser olmuş. Bir de Fransız İhtilâli tarihine ilginiz varsa, tarihî kişilikleri yeniden okumak sizi mutlu edecektir.
Jules Verne'in sadece hayal gücüyle değil, tarihsel gerçekliklerle de nasıl etkileyici eserler verebildiğini gösterir. Eğer Verne'in klasik maceralarının dışında, onun daha karanlık ve dramatik tarafını keşfetmek istiyorsanız, bu roman okuduğum en iyi Jules Verne değildi belki ama sırası gelirse okumanızı tavsiye ederim.
Kitaplarla kalın...