·1032 syf.····Okunma: 09 Haziran 2026 22:26 Kur'ân'ın her suresinde ahkâm ayetleri bulunmaz. Hayatımızı dizayn eden şer'î hükümleri öğreten bu ayetler, Muhammed Ali Sâbûnî'nin Ahkâm Tefsiri'nde kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Eserde ayetlerin lafzî tahlili, ayetler arasındaki münasebet, nüzul sebepleri, icmâlî manalar, tefsirdeki incelikler, şer'î hükümler ve teşrî hikmetler sistemli bir şekilde işlenmektedir.
Ders halkamızda eserin ikinci cildini 34. dersten başlayıp 70. derse kadar müzakere etme imkânı bulduk. Bu süreçte dikkatimi çeken en önemli husus, hükümlerin sadece sonuç olarak verilmemesi; dayanakları, hikmetleri ve ayetlerle bağlantılarının da açıklanması oldu. Böylece ahkâm ayetleri, yalnızca fıkhî bir konu olmaktan çıkıp Kur'ân'ın hayata yön veren ilkeleri olarak anlam kazandı.
Grup dersi şeklinde yürütülen bu çalışma, eserin ilmî yönünün yanında manevi yönünü de hissetmemize vesile oldu. Her ders, öğrendiğimiz hükümleri hayatımıza taşıma, delilleriyle kavrama ve çevremize aktarabilme noktasında ufuk açıcıydı.
Ahkâm Tefsiri, ahkâm ayetlerini daha derinlikli anlamak isteyenler için güçlü bir kaynak olmasının yanında, Kur'ân'ın hükümlerini yaşamla buluşturan bir rehber niteliği de taşımaktadır. Bu yönüyle eser, okuyucusunu sadece bilgiyle değil, aynı zamanda sorumluluk ve bilinçle de buluşturmaktadır.