Simsarınız piyasalardaki gözünüz, kulağınızdır. Onlar her gün oradadırlar, böylece benim orada bulunmama gerek kalmaz. Ben gidip golf oynamayı yeğlerim.
Evini kendi başına satmaya kalkan kişi kendine zaman ayırmaya da önem vermez. Birkaç dolar tasarruf etmek uğruna neden zamanımı daha çok para kazanmaya, sevdiklerimle birlikte olmaya adamayayım?
Yoksulların ya da orta sınıftan insanların çoğunun lokantada yemek yedikten sonra berbat bir servise yüzde 15-20 bahşiş vermekte ısrar etmelerine rağmen simsarlara ödeyecekleri yüzde 3-7 komisyon konusunda cimrilik yapmaları bana gülünç gelir. Ödedikleri bahşişler gider sütununa eklenirken, o kişilere ödeyecekleri komisyonun aktif sütunlarına kazandıracağını gözden kaçırırlar. Finansal zeka bu değildir.
Bütün simsarlar aynı olmaz. Bazıları yalnızca satıcıdır ne yazık ki. Bana göre emlak satıcıları en kötü durumdakiler. Gayrimenkul satarlar, ancak kendi mülkleri ya yoktur ya da çok azdır. Ev satan biriyle yatırım satan bir kişi arasındaki fark büyüktür. Bu, kendilerini mali planlamacı diye niteleyen borsa kâğıdı, tahvil, fon ve sigorta komisyoncuları için de geçerli.
Ücretli uzmanlarla anlaşma öncesi görüşürken, ilk hedefim kişisel mülkleri ya da hisseleri hakkında bilgi edinmek ve ödedikleri vergi oranını öğrenmektir. Mali müşavirim, muhasebecim için de aynısını yaparım. Muhasebecim kendi işine bakan bir hanımdır. Mesleği muhasebecilik, ama emlakçılık alanında çalışır. Eskiden küçük işletme hesapları tutan bir muhasebecim vardı, hiç malı mülkü yoktu. Aynı işten hoşlanmadığımız için onunla çalışmayı bıraktım.
Çıkarlarınızı yürekten gözeten bir simsar bulun. Simsarların çoğu sizi eğitmeye zaman ayıracak ve bulacağınız en iyi aktif değer onlar olacaktır. Adil olun, onlar da size adil davranacaktır. Komisyonlarını nasıl kısacağınıza kafa yorarsanız, neden sizin yanınızda yer almak istesinler?Zengin Baba Yoksul BabaRobert T. Kiyosaki