·283 syf.····Okunma: 13 Haziran 2026 14:27 Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in "Dil ve Edebiyat" adlı eseri, benim için sadece bir fikir adamının teorik yazılarından ibaret değil; kelimelerin bir milletin ruhunu nasıl inşa ettiğini ya da nasıl yıkabileceğini gösteren muazzam bir manifesto. Kitabı her okuduğumda, Üstad’ın o ödün vermeyen, keskin ve tavizsiz üslubuyla bir kez daha sarsılıyorum.
Bana göre bu eserin en çarpıcı yönlerini ve bendeki karşılığını birkaç temel başlıkta özetlemem gerekirse:
1. "Dil" Kavramına Yaklaşımı: Bir Kimlik Meselesi
Necip Fazıl, dili sadece bir iletişim aracı olarak görmüyor; onu bir milletin "namusu", hafızası ve varoluş kalesi olarak konumlandırıyor. Kitapta, cumhuriyet sonrasındaki radikal dil tasfiyelerine, uydurmacılığa ve lisanın ruhsuzlaştırılmasına karşı açtığı savaşın izlerini görüyorsunuz. Üstad'a göre dili kurutmak, o dilin taşıdığı bin yıllık medeniyet tasavvurunu ve İslamî ruhu yok etmektir. Bu bakış açısı, bugün kullandığımız kelimelere çok daha seçici ve hürmetkâr yaklaşmamı sağladı.
2. "Edebiyat" ve Sanatın Ulvi Gayesi
Kitap boyunca Üstad, "Sanat sanat içindir" veya "Sanat toplum içindir" gibi sığ kalıpları yıkarak kendi mutlak ölçüsünü koyuyor: "Sanat, Allah'ı arama sanatıdır." Edebiyatı gelgeç bir heves veya entelektüel bir oyun olarak görenlere şiddetle karşı çıkıyor. Onun gözünde edebiyatçı, cemiyetin sancısını ruhunda duyan ve fildişi kulesinden inip aksiyon alan bir "kılavuz" olmalıdır. Yazarken ya da okurken, sanatta bir "gaye" arama bilincini bana en net aşılayan metinlerden biri bu oldu.
3. Kelimelerin Hassasiyeti ve "Kuyumcu" Titizliği
Üstad’ın nesirdeki dehası bu kitapta zirve yapıyor. Kendisi dili bir heykeltıraş gibi yontuyor, kelimeleri bir kuyumcu titizliğiyle seçiyor. "Dil ve Edebiyat"ı okurken Türkçenin ne kadar asil, derin ve esnek bir enstrüman olabileceğini hayranlıkla fark ediyorsunuz. Kitap, uydurma kelimelerin estetikten ve derinlikten ne kadar yoksun olduğunu anlatırken, Osmanlı Türkçesiyle harmanlanmış o zengin lisanın sıcaklığını bizzat kendi üslubuyla hissettiriyor.
Benim İçin Netice:
Bu kitap, popüler kültürün ve dijital çağın getirdiği dil yozlaşmasına karşı sığınabileceğim bir kale niteliğinde. Necip Fazıl’ın feryadı ve tespitleri, üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen tazeliğinden hiçbir şey kaybetmemiş. "Dil ve Edebiyat", bana kelimelerin sadece harflerden oluşmadığını, her birinin birer "ruh" taşıdığını öğreten; okuma ve yazma eylemine olan saygımı katbekat artıran başucu eserlerimden biridir. Kendisinden ümit kesilmez olan Allahın selâmı üzerinize olsun.