Bu kitap bana üç farklı kadının, üç farklı hayatın aslında ne kadar benzer duygular taşıdığını hissettirdi. Hindistan’da Smita, İtalya’da Giulia ve Kanada’da Sarah… Birbirlerinden çok uzak yerlerde yaşasalar da hepsi kendi hayatlarının içinde mücadele eden, güçlü kalmaya çalışan kadınlar.
Kitapta en çok hoşuma giden şey, kadınların sadece yaşadıkları zorluklarla değil,o zorluklara rağmen nasıl ayakta kaldıklarıyla anlatılması oldu. Her birinin içinde bir kırgınlık, bir korku ama aynı zamanda yeniden başlama cesareti var. Saç örgüsü de zaten bu üç hayatın birbirine görünmez bir şekilde bağlanmasının güzel bir sembolü gibi.
Ama kitabı bitirdiğimde içimde biraz yarım kalmışlık hissi kaldı. Çünkü karakterlerin hayatlarında büyük değişimler başlıyor, önemli kararlar alıyorlar ve insan devamında neler olduğunu daha çok görmek istiyor. Sanki bazı hikâyelerin kapısı açılmış ama içeriye tam giremeden kitap bitmiş gibi hissettirdi.
Yine de Saç Örgüsü , kadınların gücünü, hayata tutunma çabasını ve bazen hiç tanımadığımız insanların bile hayatımızda iz bırakabileceğini anlatan güzel bir kitap. Okurken bazı yerlerde üzülüyor, bazı yerlerde umutlanıyorsunuz. Bitirdiğinizde ise aklınızda kalan şey sadece üç kadının hikayesi değil “insan ne kadar zorlanırsa zorlansın yeniden başlayabilir” duygusu oluyor.
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,5bin okunma