···Okunma: 14 Haziran 2026 00:21 Sabia ve Fikret Köy Enstitüsü' nde okuyan iki öğrencidir. Birbirlerini severler, ileride mutlu bir yuva kurmanın hayalini kurarak mezun olmayı beklerler.
Fakat hayat onları beklenmedik yaşantılara sürükler. Fikret' in okumasına ,öğretmen olmasına vesile olan ustasının yiğeni Leyla köy ağasının oğlu tarafından tecavüze uğrar ve hamile kalır. Fikret ustasına gönül borcunu ödemek için Leyla ile evlenir.
Leyla ile evliliğini bebek doğduğunda bitireceğini, Sabia' dan onu beklemesini ister.Sabia mezun oluncaya kadar onu bekler ancak Fikret geri dönmeyecektir.Sabia bir gün Fikret' in evine gider. Ondan onu sevdiğini, bebeğin ondan olmadığını duymak ister. Ancak Fikret kızının kendi kızı olduğunu söyler. Sabia yıkılır ve bir daha hiç karşılaşmazlar.
Fikret kızının adını Sabia' yı daima yanında hissetmek için Sabia koyar. Sabia' ya olan aşkının hiç bitmeyeceğini ve kendisini asla sevmediğinin farkına varan Leyla arkasında bir şiir bırakarak intihar eder.Fikret yıllarca öğretmenlik ve yazarlık yaparak kızını büyütür.
Sabia ise öğretmenlik yaparken kocasını terk eden, ailesi tarafından reddedilen bir kadın ( Aynur )ve oğlunu (Tarık)evine alır. Bir süre sonra Aynur ölür ve Sabia Tarık' ı okutur, büyütür, onun manevi annesi olur. Sabia hayatı boyunca sevgisini kalbine gömer ve hiç evlenmez. Dergilere yazılar gönderir ve isminin gizli kalması için adını Nedret olarak değiştirir.
Tarık annesini 80 öncesi karışık dönemden korumak için hastaneye yatırır. Nedret' in doktoru ise Fikret' in kızı Sabia' dır. Babasının kitap ayıracının aynısını Nedret' te gören Sabia şüphelenir. Derin bir araştırma ve itiraflar sonucu Nedret' in Sabia olduğunu, kendisinin tecavüz çocuğu olduğunu öğrenir.Bu arada hapishanede olan babasının yazdığı mektuplar eline geçer. Bu aşkta herkesin masum olduğunu, herkesin küçük bir kız çocuğunu korumaya çalıştığını anlar.
Tarık çok ünlü bir avukattır ve Fikret' i hapishaneden kurtarır.Tarık , hastanede Nedret' in oda komşusu Fatma ve hem karşı komşuları hem de babasının arkadaşı Mehmet Amca' nın yardımıyla Nedret ( Sabia ) ve Fikret' i bir araya getirirler.
Bu arada Tarık karşı komşu Mehmet Amca' nın yıllar önce annesiyle evi terk eden oğludur.
80 darbesi sonrasında pek çok tutuklanan arasında Fikret de vardır. Hapishanede sebebi bilinmeyerek ölür.
Yazar Köy Enstitülerinin tarihini Fikret ve Sabia' nın aşkıyla süslemiş. Ayrıca 1915'lerden 1980'lere kadar Türkiye' nin siyasi , ekonomik ve eğitim durumunu çok güzel özetlemiş.Kitap Nedret' in anlatımı ve Fikret' in mektuplarıyla harika bir anlatıma kavuşmuş.