Puan vermedi·76 syf.····Okunma: 14 Haziran 2026 20:38 Sevdiğim yazarlardan biri olan Cengiz Aytmatov'un kalemini çok severim.
Kitapta, Düyşen öğretmenin tüm zorluklara rağmen çocukları okutmaya çalışmasına ve özellikle de Altınay için yaptığı fedakârlıklara, azmine şahit oluyoruz. Altınay, anne ve babası olmayan bir kız çocuğudur. Amcası ve yengesiyle birlikte yaşayan ve bu aile tarafından sevilmeyen biridir. Öğretmeni Düyşen'in onun için yaptıklarını okurken, aklıma şu soru geldi: Anne ve babası olsa bile onun için bu kadar fedakârlık yaparlar mıydı? bilmiyorum.
Kitabı okurken sık sık “Öğretmen hem annedir hem de babadır.” cümlesi aklıma geldi. Çünkü bu düşüncenin ne kadar doğru olduğuna bizzat bu kitapta şahit oluyoruz. Bir öğretmenin, bir insanın hayatını nasıl değiştirebileceğini ve insanın yaşadığı tüm zorluklara rağmen nasıl mücadele edebildiğini görüyoruz.
Daha önce okuduğum bir kitapta geçen, “Hayat, kaybettiğinde değil; vazgeçtiğinde yenilirsin.” sözü burada adeta hayat buluyor. Bu düşüncenin karşılığını gerçekten bu eserde gördüm.
Sade bir dille ele alınmış, kısa ve akıcı bir eser. Şiddetle okunmasını tavsiye ederim.