Sheridan Le Fanu’nun Carmilla adlı eseri, okuduğum en rahatsız edici ve aynı zamanda en büyüleyici gotik romanlardan biriydi. Kitap boyunca üzerimde sürekli bir huzursuzluk hissi vardı. Özellikle Carmilla karakterinin gizemli tavırları ve Laura ile arasındaki tuhaf yakınlık, sayfalar ilerledikçe gerilimi giderek artırdı.
Romanın en etkileyici yanı, korkuyu doğrudan göstermeden hissettirebilmesi. Le Fanu, karanlık şatolar, yalnızlık ve belirsizlik atmosferiyle okuyucunun zihninde sürekli bir tehdit duygusu yaratıyor. Birçok sahnede gerçekten tüylerim diken diken oldu. Özellikle Laura’nın geceleri yaşadığı açıklanamaz olaylar ve Carmilla’nın ortaya çıkışıyla birlikte gelişen durumlar oldukça ürkütücüydü.
Carmilla sadece bir korku hikâyesi değil; aynı zamanda arzu, kimlik ve bağımlılık gibi temaları da işleyen katmanlı bir eser. Bu yönüyle döneminin çok ötesinde olduğunu düşünüyorum. Vampir figürü burada yalnızca bir canavar olarak değil, aynı zamanda çekici ve tehlikeli bir yabancı olarak karşımıza çıkıyor. Bu da hikâyeyi sıradan bir korku anlatısından ayırıyor.