Konu olarak kötü değildi ve oldukça akıcı ilerleyen bir kitaptı. Sayfalar hızlı akıyor, kitap kendini okutuyor. Ancak işleniş kısmı bana oldukça amatör hissettirdi.
En büyük problemim olayların neden-sonuç bağlarının yeterince kurulmamış olmasıydı. Kitap boyunca sürekli bir şeyler oluyor ama “neden oldu, ne tetikledi?” kısmı çoğu zaman yüzeyde kalıyor. Bu yüzden olaylar hareketli olsa bile duygusal ve mantıksal ağırlığını tam hissedemedim.
Mekân betimlemeleri de oldukça zayıftı. Bulunulan yerler gözümde yeterince canlanmadı ve atmosfer tam oturmadı. Özellikle akademi ortamı sadece dekor gibi kalmış. Daha güçlü akademi dinamikleri ve daha derin yan karakterler görmek isterdim.
Karakter tarafında da benzer bir sorun yaşadım. Çoğu karakter bana yapay geldi ve yeterince derinleşemedi. Duygu aktarımında ise “gösterme” yerine sürekli “anlatma” yöntemi kullanıldığı için karakterlerin hislerini okuyucu olarak yaşayamadım. Ne hissettikleri söyleniyor ama o duygu bana geçmiyor.
Fantastik evren tarafı da yeterince temellendirilmemişti. Bazı şeyler sadece “öyleymiş” gibi sunuluyor ama neden öyle olduğu açıklanmıyor. Bu da yer yer “ben yaptım oldu” hissi yaratıyor ve dünyanın inandırıcılığını zayıflatıyor.
Ayrıca yazım ve editöryal anlamda da hatalar vardı. Genel olarak kitap bana ilk taslak hissi verdi. Sanki olay örgüsü hızlıca yazılmış ama atmosfer, mekân ve duygu katmanları yeterince işlenmeden bırakılmış gibiydi. Hikâye sürekli aynı ritimde ilerlediği için bir noktadan sonra duygusal olarak düzleşmeye başladı.
Bir diğer konu da kitabın smut tarafıydı. Ters harem dinamiği bir noktadan sonra hikâyenin önüne geçmeye başladı ve kitap yer yer romantik/fantastik atmosferden çok erotik fantezi hissi verdi. Smut içerik oldukça yoğun olduğu için bu konuda hassas olanların başlamadan önce bunu göz önünde bulundurmasını öneririm.
Yine de tamamen kötü bir deneyim değildi. Akıcı olması kitabın en güçlü tarafıydı ve konu potansiyelsiz değildi. Ama işleniş kısmı benim için kitabın önüne geçti.
Kesinlikle yetişkin içerik ve ters harem dinamiği içeriyor.