2026 14. kitabı
Kök Tengri'nin Çocukları, İslamiyet'in kabulünden önceki Türkler hakkında yazılmış bir eser. Hunlar, Gök Türkler, Uygurlar, Türgişler, Karluklar, Oğuzlar ve daha niceleri... Kitap, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk tarihini araştıtmanın neden zor olduğunu anlatarak başlıyor işe. Sonra sırayla kurulan ve yıkılan devletleri, bu devletlerin var olma mücadelesini, girdikleri savaşları,teşkilat sistemini, kültürel özelliklerini, nihayetinde yıkıma giden süreçlerini, çevrilen entrikaları ele alıyor. Belgelerle desteklenmiş, ayrıntılı ve güzel bir kitap. Okuması elbette zaman alıyor. Öyle oturup tek nefeste okunacak bir kitap değil. Benim için kitabın tek tatsız yanı yer ve kişi isimlendirmeleri oldu. Yazar bu kitabı yazarken özellikle Çin kaynaklarından araştırmalar yapmış. Bu yüzden yer ve kişi isimlerini Çinlilerin telaffuzuna göre yazmayı tercih etmiş. Çince telaffuzlu isimler de çok dikkat dağıtıcıydı. Bu da okuma keyfimi bir tık kaçırdı. Bunu saymazsak alanında çok başarılı ve güzel bir kitap.
Kök Tengri'nin ÇocuklarıAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 20251,143 okunma