FİRUZE
2026 50. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2026 00:00
Firuze 1 - Kehribar Ateşi Mehsa Merhaba kitap dostlarım Size Doğu kültürünü anlatan ama klişeleri yıkan bir kitapla geldim. Asla o bildiğiniz töre kitaplarından değil. Zenginlik, tılsımlı taşlar ama fantastik olmayan bir kurgu... Hani çocukken bize masal gibi anlatılan kara sevdalar, imkânsız aşklar, büyüler vardır ya; işte tam da öyle bir hikâye. Farklı dinler, bu dinlerin arasına örülen duvarlar ve onlara savaş açan aşklar... Arap ve Süryani soyundan gelen Arjin, acıyı kalbinde, ihaneti sırtında hissettiğinde öyle bir ah eder ki bu ah, gelecekte canından çok sevdiği torunlarını bile etkileyecektir. Saruhanlılarla Koçakları bir araya getirmek onun en büyük gayesidir. Ancak yıllar geçse de düşman aileler aynı kini beslediği için bu kavuşma hiç de kolay olmayacaktır. Bir de sırlar var tabii... İşte en sinir olduğum kısım da buydu! Saruhanlılar Aşireti ve Koçaklar, Arjin'den başlayarak yıllarca birbirlerinden kız alıp vermiş, adeta aile olmuşlar. Ama o sırlar yok mu... İnsan gerçekten çıldırıyor! Bir de ezelden beri düşman oldukları Eraslan Aşireti var tabii. Ezra Saruhan ,babaannesinin ahını bilmektedir. Koçak soyundan bir kadına âşık olmaması gerektiğini bilir ama kalbine söz geçiremez. Tüm Mardin onun önünde diz çökerken, o "İki Gözüm" dediği kadının karşısında her defasında gönüllü olarak boyun eğer. Firuze ise verdiği sözü tutmaya kararlıdır. İçini için için yakan bu aşka karşı duracak, kız kardeşinin intikamını alacak ve onu bir piyon gibi kullanan herkesten öcünü alacaktır. Ama bu uğurda belki en çok sevdiği kişi yara alacaktır. Ama bilmedikleri bir şey vardır; onlar birbirlerinden uzak durdukça mıknatıs gibi birbirlerine çekilmektedirler. Aralarındaki aşkın aurası öylesine güçlüydü ki okurken mest oldum. Mardin'in büyülü atmosferinde gizemli bir yolculuğa çıkıyoruz. Gizemli bir miras, geçmişin sırları, ihanet, intikam, tılsımlar, değerli taşlar, kalabalık karakter kadrosu ve her birinin sakladığı sırlar... Daha ne olsun? Ezra Saruhan, okudunuz da bu nasıl sevmek diyeceksiniz offf adam öyle böyle sevmiyor. Adamın aşkını,kadına olan yangını iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Kurulan oyunlar ve ihanet Ezra Saruhan asla ihaneti affetmez. Firuze ise bambaşka bir karakter yandığı kadar yaktı da . Ah birde şu inadı olmazsa. Kitapta en sevdiğim karakter Ezra ve Firuze oldu tabiki ,bir yandan Sahra ve Bedran en merak ettiğim çift oldu . Onlara umarım daha çok sahneler yazılır . Mehsa'nın kalemini zaten Mıh serisinden çoğumuz biliyoruz. Gerçekten çok güzel bir kitaptı. Ama o nasıl bir sondu öyle! Yazar bombayı patlattı bizi ortada bıraktı. İkinci kitap artık bizim için bir ihtiyaç. Ben çok severek okudum ve herkese tavsiye ederim. Yazarın emeğine, kalemine sağlık.
Firuze 1 - Kehribar AteşiMehsa · Ephesus Yayınları · 202644 okunma