Çok çalışmak yerine finansal zekâyı kullanmak
Şimdi anlatacağım öykü bugünün genç ailelerinin karşı karşıya kaldığı mali sorunlara örnektir. Çocuklarınıza iyi bir öğrenim ve kendi emeklilik günlerinizi karşılayacak maddi olanakları nasıl sağlarsınız? Aynı amaca ulaşmak için çok çalışmak yerine finansal zekâyı kullanmakla ilgili bir örnek veriyorum. Bir arkadaşım dört çocuğunun üniversite öğrenimi için para biriktirmenin zorluğundan yakınıyordu bir gün. Her ay fona 300 dolar koyuyordu ama o güne dek biriken toplamnpara ancak 12 bin dolar ediyordu. Oysa üniversite yılları boyunca dört çocuğu için 400 bin dolar paraya ihtiyacı olduğunu tahmin ediyordu. En büyük oğlu altı yaşındaydı, demek ki gereken parayı biriktirmek için on iki yıl kadar bir zamanı vardı. 1991 yılıydı, Phoenix'teki emlak piyasası berbat durumdaydı. Herkes evini elden çıkarmaya bakıyordu. Sınıf arkadaşlarımdan birine, aile fonunda biriken parasıyla, kendine bir ev daha satın almasını önerdim. Fikir hoşuna gitmişti, birlikte olanakları gözden geçirmeye başladık. Bankaya borcu vardı, dolayısıyla bir ev daha almak için bankanın kendisine kredi vermeyeceğini düşünüyordu. Gayrimenkul almak için bankadan başka kaynaklar da yaratılabileceğini anlattım ona. İki hafta boyunca aradığı özelliklerde ev bulmak için yollara düştük. Seçenekler çoktu, bayağı eğleniyorduk. Sonunda iyi bir semtte üç yatak odalı, iki banyolu bir ev bulduk. Ev sahibi işten çıkarılmıştı, California'da yeni bir iş bulmuş, ailesiyle birlikte oraya göçmeye hazırlanıyordu, dolayısıyla evi satması gerekiyordu. Zengin Baba Yoksul Baba Robert T. Kiyosaki
Finans