Omuzlarımda Dünya kitabın da, Bir Ömürlük Emek Var.
"Bazı insanlar hayatı yaşar, bazıları ise hayatın içinden bir destan çıkarır."
Nurullah Genç 'in kaleme aldığı Omuzlarımda Dünya yalnızca bir hayat hikâyesi değil; azmin, emeğin, umudun ve vazgeçmemenin satırlara dökülmüş hâli. Kitabı okurken bir insanın başarılarını değil, o başarıların arkasındaki görünmeyen mücadeleyi, alın terini ve kararlılığı görüyorsunuz.
Erzurum'un küçük bir köyünden başlayan bu yolculuk, kimi zaman yokluklarla, kimi zaman imkânsızlıklarla sınanıyor. Ancak Nurullah Genç 'in hayatına baktığınızda en çok dikkat çeken şey, karşısına çıkan engeller değil; o engeller karşısındaki duruşu oluyor. Çünkü o, her düştüğünde yeniden ayağa kalkmayı bilenlerden.
Kitap boyunca çocukluk yıllarından eğitim hayatına, akademik başarılarından edebiyat yolculuğuna kadar pek çok anıya tanıklık ediyoruz. Özellikle babasının, onu okutacağına dair gördüğü rüya ve bu rüyanın ardından şekillenen hayat hikâyesi oldukça etkileyici. Ailesinden aldığı terbiye, değerler ve çalışma disiplini, ilerleyen yıllarda karakterinin temel taşlarını oluşturuyor.
Okurken sık sık kendime şu soruyu sordum:
"Bir insan neden bu kadar gayret eder?"
Bir işi yapacaksa en iyisini yapmak istemesi, bir alanda eksik kaldığını hissettiğinde sonuna kadar öğrenmeye çalışması, hatta arkadaşlarının küçümsediği ya da dalga geçtiği konularda bile kendini geliştirerek zirveye ulaşması... Bu durum bazen insana mükemmeliyetçilik gibi geliyor. Ancak sayfalar ilerledikçe bunun yalnızca mükemmeliyetçilik olmadığını, daha çok kendine verdiği sözleri tutma çabası olduğunu hissediyorsunuz.
Sporla ilgili anıları da bunun güzel örneklerinden biri. Bir konuda yeterli görülmediğinde ya da başarısız olacağı düşünüldüğünde geri çekilmek yerine, işin en ince ayrıntılarını öğrenip kendini geliştiriyor. Vazgeçmek yerine daha çok çalışıyor. Belki de onu farklı kılan tam olarak bu.
Kitabın en sevdiğim yanlarından biri ise sadece başarı hikâyeleri anlatmaması oldu. Aralarda öyle sıcak ve komik anılar var ki bazen gülümseyerek, bazen üzülerek okuyorsunuz. Bu samimiyet, kitabı bir biyografiden çıkarıp dost sohbetine dönüştürüyor.
Nurullah Genç 'in şiirle, edebiyatla ve yazıyla kurduğu bağ da kitabın önemli noktalarından biri. Yazdığı şiirlerin, kitapların ve fikir dünyasının arkasında uzun yıllara yayılan bir emek olduğunu görmek insana ilham veriyor. Çünkü başarıyı tesadüflerle değil, sabırla ve istikrarla açıklıyor.Başarı Emek İster.
Aynı zamanda yardımseverliği, insanlara yaklaşımı ve hayata karşı olumlu bakışı da dikkat çekiyor. Yaşadığı zorluklara rağmen umudunu kaybetmemesi, olayların güzel tarafını görebilmesi ve her koşulda ilerlemeye devam etmesi kitabın en güçlü mesajlarından biri.
Omuzlarımda Dünya , kitabı ile Hayatın hayal kuranların değil; hayallerinin peşinden yorulmadan yürüyenlerin hikâyesi olduğunu hissettiriyor.
Eğer azim, emek, mücadele ve umut dolu gerçek yaşam öykülerini seviyorsanız, bu kitap size sadece bir hayatı anlatmayacak; kendi hayatınıza dönüp bakmanızı da sağlayacak.
"Gerçekten istediğim şeyler için ben ne kadar mücadele ediyorum?"
Ve sanırım kitabın en kıymetli yanı da tam olarak burada saklı.
Keyifli okumalar dilerim.