Çöplükte Can Bulan Kolektif Masallar
2026 16. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2026 15:03
Söz konusu roman üniversitede ‘‘Yeni Türk Edebiyatı’’ dersimize giren hocanın tavsiyesi olup benim de Latife Tekin kalemiyle tanışmamı sağlayan eserdir. Yazar eseri klasik anlatımdan soyutlayıp edebi sanatlardan ustaca faydalanarak kurgulamıştır. Bu tavır her ne kadar eseri edebi olarak üst düzeye yalıda da bende zaman zaman kopmalara sebep oldu. Eseri gruplara ayırarak inceleyelim: Mekanın Hafızası ve "Kentin Ötekileri" Roman, coğrafi ve sosyal olarak dışlanmış, merkeze kabul edilmeyen bir topluluğun varoluş çabasını merkezine alır. Çöplüklerin hemen yanı başına, bir gecede kurulan kondular; sadece derme çatma barınaklar değil, aynı zamanda sistemin ürettiği atıklarla beslenen zorunlu bir yaşam alanıdır. Zorunlu Uyum ve Yabancılaşma: Kırsaldaki köklerini bırakıp metropolün sınırlarına yığılan insanlar, hayatta kalabilmek için kentin artıklarını dönüştürmek zorundadır. Bu süreç, bireyleri bir yandan şehre bağlarken diğer yandan onları kendi öz değerlerine ve yeni düzene karşı derin bir yabancılaşmaya sürükler. İki Dünyanın Çatışması: Eser, geleneksel taşra alışkanlıkları ile vahşi endüstriyel gerçeklik arasında sıkışan kitlelerin psikolojik ve sosyolojik adaptasyon sancılarını çarpıcı bir berraklıkla ortaya koyar. Büyülü Gerçekçilik ve Masalsı Anlatım Latife Tekin’i döneminin toplumcu gerçekçi yazarlarından ayıran en belirgin özellik, gecekondulaşma gerçeğini kuru bir didaktizmle değil, masalsı ve büyüleyici bir dille ele almasıdır. Dile Getirilen Şiirsellik: Romanın anlatımında baskın olan belirsiz geçmiş zaman kullanımı, metne zamansız ve efsanevi bir hava katar. Trajik ve ağır yaşam şartları, yazarın kıvrak, imgesel ve şiirsel üslubu sayesinde adeta destansı bir boyuta ulaşır. Kolektif Bilinç ve Çok Seslilik: Kitap tek bir kahramanın peşinden gitmez; aksine her bölümde sahneye çıkan farklı figürlerle, Çiçektepe’nin ortak hafızasını ve kolektif direnişini çok sesli bir koroya dönüştürür. Sosyolojik Bir Ayna Olarak Çiçektepe Akademik açıdan bakıldığında ‘‘Berci Kristin Çöp Masalları’’, Türkiye’nin modernleşme ve iç göç tarihine ışık tutan edebi bir laboratuvardır. Şehrin merkezindekiler için "görünmez" ya da "tehlikeli" olan bu topluluk, yazarın kalemiyle kendi kültürel kodlarını, inanç biçimlerini ve dayanışma ağlarını kuran canlı bir organizmaya dönüşür. Eser, sosyo-ekonomik mahkumiyetlerin ortasında bile insanın nasıl kendi mitolojisini yaratıp hayata tutunabildiğini gösteren evrensel bir manifestodur. Latife Tekin Berci Kristin Çöp Masalları
Berci Kristin Çöp MasallarıLatife Tekin · Can Yayınları · 20182,367 okunma