2026 49. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2026 11:50
Yirminci Yüzyıl Hayaletleri; konunun içine çeken etkileyici anlatımı, merak ve gizem unsurlarını barındıran öyküleri, neyin gerçeklik neyin rüya, neyin zihnin ürünü olduğuna dair sorgulamaları, paranormal, fantastik ve bilimkurgu ögeleriyle beğendiğim bir kitap oldu. On altı öyküden oluşan kitapta; etkileyici ve sarsıcı hikâyelerden rahatsız eden, anlamı tam olarak yerine oturmayan anlatılara kadar farklı türlerde öyküler yer alıyor. Bir korku hikâyesinin tekinsizliğiyle gerçek hayatta karşılaşan bir editör, öldüğü sinema salonundan ayrılmayan bir hayalet, zorbalığa uğrayan bir çocuğun dev bir böceğe dönüşmesi, farklı formlara sahip insanlar, tuhaf cinayetler, gerçeklik algısının sarsıldığı olaylar, belirsizliğe sürüklenen yaşamlar, karton kolilerin içinden ulaşılan gizemli dünyalar ve ölülerin yazdığı hikâyeler Joe Hill'in etkileyici anlatımıyla bir araya geliyor. En sevdiğim öyküler; En İyi Yeni Korku: Dergi editörü Edward Carroll'ın, kendisine gönderilen rahatsız edici ve sarsıcı Düğme Çocuk öyküsünün yazarının peşine düşmesini ve kendini tekinsiz olayların içinde bulmasını konu alıyor. 20. Yüzyıl Hayaleti: Rosebud Sineması'nda istediği kişilere görünen bir kadın hayaletin hikâyesi, sinema sahibi Alec Sheldon'ın anıları aracılığıyla aktarılıyor. Pop Art: Genetik bir sorun nedeniyle şişme oyuncak görünümünde yaşayan, sürekli zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya olan Arthur Rothe'nin hikâyesi, tek arkadaşının gözünden anlatılıyor. Çekirgenin Şarkısını Duyacaksın: Okula gitmek için uyanan Francis'in kendisini dev bir çekirgeye dönüşmüş halde bulmasını anlatan, son derece rahatsız edici ve mide kaldıran bir öykü. Abraham'ın Oğulları: Sert ve zalim bir baba olan Abraham Van Helsing'in mesleği ile oğullarına karşı tutumu arasındaki sırları ortaya çıkarıyor. Siyah Telefon: Galesburg'da kaybolan çocuklardan biri olan Finney'in, kendisinden önce kaçırılan çocukların tutulduğu depoda siyah bir telefon bulmasını konu alıyor. Telefonun bağlantısı olmasa da çalar; Finney'e hayatta kalma gücü veren bu gizemli aramalar kimden gelmektedir? Pelerin: Aynı zamanda grafik roman olarak da uyarlanan öykü, bir çocuğa uçma yeteneği kazandıran gizemli bir pelerini konu alıyor. Son Nefes: İnsanların son nefeslerinin sergilendiği sıra dışı bir müzeyi ve müzenin sahibi Doktor Allinger'ı anlatıyor. Gönüllü Yükümlülük: Karton kolilerden kaleler inşa etmeyi seven Morris'in bu yolla keşfettiği dünyaları ve gizemli kayboluşları konu alıyor. Karanlık ve tekinsiz atmosferleri, doğaüstü unsurları bir araya getiren kurguları ve etkileyici öyküleriyle, yazarın tarzını seven herkese önerimdir.
20. Yüzyıl HayaletleriJoe Hill · İthaki Yayınları · 20265 okunma