İnsanın ruhunda iz bırakan bir kitap
2026 1. kitabı
Dolunayın Kırık Aynasını biz Cariyenin İkinci Hayatı adıyla okuduk iyi ki de okuduk. O zamanlar wattpadde son yarışmada birinci seçilen beş kitaptan biriydi ve o zamanda bu kitabın hakkının verilmediğini milyonluk kitaplardan, artık sıradan gelen hepsi aynıymış hissi veren o kitaplardan farklı olduğunu düşünüyordum hala da öyle düşünüyorum. Baktım yorumları doğru düzgün yok hesap açıp sırf kitap biraz daha görünsün, farklı kitaplarında sesi olsun hep mafya, zoraki evlilik gibi kitaplar dışında da kitaplar görelim. Bunun içinde yazarı desteklemek gerekir. Gelelim kitap incelemesine oldukça uzun bir inceleme yazacağım. Tarihi kurgu ile fantastik unsurları bir araya getiren Dolunayın Kırık Aynası, okuyucusunu yalnızca farklı bir döneme değil, aynı zamanda kaderin yeniden yazılabileceği bir dünyanın içine sürüklüyor. Bazı yaralar zamanla iyileşir, bazıları ise insanın ruhuna kazınır. Dolunayın Kırık Aynası, tam da bu noktadan hareket eden; ihanet, aşk, güç ve intikam temalarını merkezine alan sürükleyici bir tarihi kurgu romanı. Romanın merkezinde, saraya cariye olarak giren genç bir kadın bulunuyor. Hayatı boyunca sevdiği adama güvenen, onun için fedakârlıklar yapan ve geleceğini onunla hayal eden bu kadın, en büyük darbeyi yine sevdiği kişiden alır. Güvendiği adamın ihaneti sonucunda hayatını kaybetmesi, hikâyenin yalnızca başlangıcıdır. Çünkü ölüm onun sonu değil, ikinci hayatının başlangıcı olur. Kahramanımız gözlerini yeniden açtığında geçmişe dönme fırsatı elde eder. Bu kez kaderin kurbanı olmak yerine onu değiştirmeye kararlıdır. Önceki yaşamında yaptığı hataları bilen, insanların gerçek yüzlerini tanıyan ve gelecekte yaşanacak olaylardan haberdar olan genç kadın, sarayın tehlikeli koridorlarında çok daha güçlü bir şekilde yürümeye başlar. Ancak intikam almak düşündüğü kadar kolay değildir. Çünkü geçmişe dönmek, yalnızca olayları değiştirme fırsatı sunmaz; aynı zamanda insanın kendi duygularıyla yeniden yüzleşmesine de neden olur. Romanın en güçlü taraflarından biri ana karakterin dönüşümüdür. İlk yaşamında daha naif, duygularıyla hareket eden bir kadın olan kahraman, ikinci hayatında çok daha hesapçı ve dikkatli bir kişiliğe bürünür. Ancak yazar karakterini tamamen duygusuz bir intikam makinesine dönüştürmez. Aksine, öfke ile merhamet arasında kalan iç dünyasını başarılı bir şekilde yansıtır. Bu nedenle okuyucu karakterin kararlarını yalnızca izlemekle kalmaz, çoğu zaman onunla birlikte sorgular. Kitapta saray entrikaları önemli bir yer tutmaktadır. Cariyeler arasındaki rekabet, soyluların güç mücadeleleri, taht çevresinde dönen gizli planlar ve görünürde dost olan insanların sakladığı sırlar hikâyenin temposunu sürekli yüksek tutar. Roman ilerledikçe okuyucu kime güvenmesi gerektiğinden emin olamaz. Bu belirsizlik, kitabı daha da sürükleyici hale getiriyor. Yazarın yarattığı atmosfer dikkat çekicidir. Sarayın ihtişamlı salonları, gösterişli törenleri ve göz kamaştıran zenginliği ilk bakışta büyüleyici görünse de satır aralarında acımasız bir dünyanın varlığı hissedilir. Gücün her şeyden önemli olduğu bu düzende insanlar çoğu zaman duygularını gizlemek ve hayatta kalabilmek için maskeler takmak zorundadır. Bu durum hikâyeye karanlık ve etkileyici bir hava kazandırmaktadır. Aşk teması da romanın önemli yapı taşlarından biri. Ancak bu hikâyede aşk, masum ve kusursuz bir duygu olarak ele alınmaz. Tam tersine, insanların en büyük zaafı ve en güçlü silahı haline gelir. Kahramanın geçmiş yaşamında yaşadığı ihanet, okuyucunun aşk kavramına farklı bir açıdan bakmasına neden olur. Özellikle sevgi ile saplantı, sadakat ile çıkar arasındaki çizginin giderek bulanıklaşması eserin duygusal yoğunluğunu artırmaktadır. Roman boyunca işlenen ikinci şans temasına dikkat çekmek istiyorum. Eğer geçmişi değiştirme fırsatınız olsaydı gerçekten farklı seçimler yapabilir miydiniz? Yoksa kader sizi yeniden aynı sona mı sürüklerdi? Dolunayın Kırık Aynası, bu soruları doğrudan cevaplamak yerine okuyucuyu düşünmeye davet ediyor. Kahramanın attığı her adım, geleceği değiştirmeye yönelik olsa da olaylar bazen beklenmedik yönlere sapıyor ve kaderin kolay kolay yenilemeyeceği hissini yaratıyor. Sonuç olarak Dolunayın Kırık Aynası, yalnızca bir intikam hikâyesi değil. Aynı zamanda güvenin kırılmasını, aşkın karanlık yüzünü, gücün insanları nasıl değiştirdiğini ve ikinci şansların gerçekten kurtuluş getirip getirmeyeceğini sorgulayan etkileyici bir romandır. Saray entrikalarını, güçlü kadın karakterleri ve yeniden doğuş temasını seven okurlar için sürükleyici bir okuma deneyimi sunmaktadır. İlk sayfasından itibaren merak duygusunu canlı tutan eser, ihanetin küllerinden doğan bir kadının hikâyesini etkileyici bir şekilde anlatmayı başarıyor.
Dolunayın Kırık AynasıTuğçe Sarıgül · Dokuz Yayınları · 202615 okunma