Toplum Sözleşmesi, siyaset felsefesinin en önemli eserlerinden biri olarak toplum, birey ve devlet arasındaki ilişkiyi sorgulayan güçlü bir metin. Rousseau bu eserinde insanların nasıl bir düzen içinde yaşayabileceğini, yönetimin meşruiyetinin nereden geldiğini ve gerçek özgürlüğün ne anlama geldiğini tartışıyor.
Kitabın temelinde “insan nasıl hem toplumun bir parçası olup hem de özgür kalabilir?” sorusu yer alıyor. Rousseau, bireylerin ortak bir irade etrafında birleşmesi gerektiğini savunurken, yönetimin kaynağının halkın iradesi olması gerektiğini vurguluyor.
Okurken bazı bölümleri yoğun ve dikkat isteyen bir yapıya sahip olsa da, günümüzde hâlâ tartışılan birçok kavramın temelini oluşturması eseri oldukça değerli kılıyor. Demokrasi, özgürlük ve yurttaşlık üzerine düşünmek isteyen herkes için ufuk açıcı bir kitap.
Bana göre Toplum Sözleşmesi, sadece siyasetle ilgilenenlerin değil, içinde yaşadığı toplumun nasıl şekillendiğini merak eden her okurun bir kez karşılaşması gereken eserlerden biri.