Üç Kadın, Üç Kıta, Tek Mücadele
2026 48. kitabı
Saç Örgüsü; Hindistan’da dokunulmaz kabul edilen bir kadının, İtalya’da aile işini ayakta tutmaya çalışan genç bir kadının ve Kanada’da kariyerinin zirvesindeyken hayatı altüst olan bir avukatın hikâyelerini anlatıyor. Birbirinden kilometrelerce uzakta yaşayan bu üç kadının yolları doğrudan kesişmese de mücadeleleri, hayata tutunma çabaları ve özgürlük arayışları ortak bir duyguda buluşuyor. Kısa ama etkili bir roman olarak farklı coğrafyalardaki kadınların yaşadıkları zorlukları tek bir anlatının içinde bir araya getiriyor. Kitapta beni en çok etkileyen bölüm Hindistan’da geçen kısımlar oldu. Kast sistemi, sınıf ayrımları, kadınların maruz kaldığı eşitsizlikler ve insanlık dışı yaşam koşulları oldukça çarpıcı bir şekilde aktarılmış. Bazı sahneler insanı rahatsız edecek kadar gerçekçi hissettiriyor ve okurken yalnızca bir karakterin hikâyesini değil, milyonlarca insanın yaşadığı bir gerçeği de görmüş oluyorsunuz. Yazarın bunu ajitasyona kaçmadan, sade ama etkili bir dille anlatabilmesi kitabın en güçlü yanlarından biri. Kitaba başlarken üç kadının hikâyesinin bir noktada doğrudan kesişeceğini düşünmüştüm. Bu nedenle finale doğru böyle bir buluşma beklentim oluştu. Ancak yazar daha sembolik ve dolaylı bir bağlantıyı tercih etmiş. Bu durum beni biraz şaşırtsa da kitabın vermek istediği mesaja zarar verdiğini düşünmüyorum. Farklı hayatların görünmez bağlarla birbirine dokunabileceğini anlatan, akıcı dili ve etkileyici temalarıyla beğenerek okuduğum bir roman oldu.
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,7bin okunma
Kitabı okurken sürekli ben de bu üç hayatın nerede ve nasıl kesişeceğini merak etmiştim fakat pek de düşündüğüm gibi olmamıştı; fakat sizin de ifade ettiğiniz gibi bu durum kitabın evrenselliğinden ve vermek istediği mesajlardan hiçbir şey götürmüyordu👍