2026 101. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2026 00:04
Yasemin Kokusu, Ateşten Düğüm serisinin ikinci kitabı olarak ilk kitaptan kalan düğümleri çözmek yerine onları daha da karmaşık hâle getiriyor. Ancak bunu yaparken okuyucuyu yormuyor; aksine her bölümde merakı biraz daha artırarak hikâyenin içine çekmeyi başarıyor. Kitabı bitirdiğimde aklımda kalan en güçlü his, Elif ve Baran'ın hikâyesinin aslında yeni yeni başladığı oldu. İlk kitapta yaşananların ardından Elif için hayat hiç kolaylaşmıyor. Aksine, kaybettiklerinin ağırlığı omuzlarında daha da hissedilir hâle geliyor. Babasını, abisini ve hayallerini kaybetmiş bir genç kadının yeniden ayağa kalkma çabasını okumak oldukça etkileyiciydi. Elif'in en değerli emaneti olan bilekliğin peşinden giderken karşılaştığı yalanlar ve hayal kırıklıkları, onun ne kadar yalnız bırakıldığını bir kez daha gösteriyor. Buna rağmen pes etmemesi, eğitim hayaline tutunmaya devam etmesi ve yaşadığı haksızlıklara karşı ses çıkarmaya başlaması karakter gelişimi açısından oldukça başarılıydı. Bu kitapta ilk kitaptaki kırılgan Elif'in yerini daha güçlü, daha inatçı ve gerektiğinde karşısındakilere haddini bildiren bir Elif alıyor. Baran ise bu kitapta beni en çok şaşırtan karakterlerden biri oldu. İlk kitaptaki sert, mesafeli ve duvarlarını kimseye açmayan adamın altında aslında ne kadar karmaşık duygular taşıdığını daha net görüyoruz. O fırtınalı gecede karşılaştığı ve hafızasında sadece sesiyle yasemin kokusunu taşıdığı "peri kızı"nı arayışı oldukça romantik ve etkileyiciydi. Üstelik aradığı kişinin sürekli yanında olması ama bunu fark edememesi hikâyeye ayrı bir heyecan katıyor. Elif'e karşı hislerinin değişmeye başlaması, onu korumaya çalışması ve eğitimine destek olması da Baran'ın karakter gelişimini güçlendiren detaylardı. Kitapta en sevdiğim noktalardan biri Elif ve Baran arasındaki ilişkinin yavaş yavaş ilerlemesi oldu. Aralarındaki çekim çok net hissediliyor ancak geçmişte yaşananlar, ailelerin düşmanlığı ve ikisinin de gururu nedeniyle duygularını kabul etmeleri kolay olmuyor. Birbirlerine karşı attıkları küçük adımlar, kıskançlıklar, kırgınlıklar ve koruma içgüdüleri hikâyeyi daha gerçekçi hâle getiriyor. Özellikle Baran'ın Yiğit hocayı kıskandığı sahneler hem eğlenceli hem de karakterin duygularını anlamamız açısından önemliydi. Elbette kitap boyunca sinirlerimi bozan karakterler de oldu. Rojbin'in Elif'e karşı bitmek bilmeyen tavırları, sürekli çocuk baskısı yapması ve eğitim konusundaki düşünceleri insanın sabrını zorluyor. Berfin'in Baran'a olan takıntısı ise zaman zaman komik, zaman zaman da oldukça sinir bozucuydu. Özellikle elinde börek tepsisiyle sürekli ortaya çıkması artık bir noktadan sonra kitabın sembollerinden biri hâline gelmişti. Buna karşılık Şilan ve Leyla gibi karakterlerin Elif'in yanında olması hikâyeye sıcaklık katıyor. Bileklik etrafında gelişen olaylar, Maran'ın hamleleri, sarı zarfların yarattığı gizem ve şirket tarafında yaşanan gelişmeler kitabın temposunu sürekli canlı tutuyor. Yazar sadece aşk hikâyesine odaklanmak yerine aile sırlarını, intikam duygusunu ve geçmişten gelen hesaplaşmaları da başarılı şekilde kurgunun içine yerleştirmiş. Bu nedenle kitap yalnızca romantik bir hikâye değil; aynı zamanda sırlarla örülü bir aile dramı olarak da dikkat çekiyor. Ayşen B.'nin kalemi ise oldukça akıcı. Bölümler birbirini sürüklüyor ve olaylar sürekli hareket hâlinde olduğu için kitabı elden bırakmak zorlaşıyor. Duygusal sahnelerde okuyucuyu etkileyen, gerilimli anlarda ise merak duygusunu canlı tutan bir anlatımı var. Özellikle Elif ve Baran'ın birbirlerine yaklaşmaya başladıkları sahneler çok başarılı işlenmiş. Sonuç olarak Yasemin Kokusu, ilk kitaba göre duygusal yoğunluğu daha yüksek, karakter gelişimleri daha güçlü ve romantik yönü daha belirgin bir devam kitabı olmuş. Elif ve Baran'ın dikenlerle çevrili yollarında birbirlerine doğru attıkları her adımı büyük bir merakla okudum. Sırlar hâlâ tam olarak açığa çıkmış değil, intikam ateşi hâlâ sönmüş değil ve karakterlerin önünde aşmaları gereken birçok engel var. Tam da bu yüzden kitap bittiğinde hissettiğim ilk şey üçüncü kitabı hemen okumak istemek oldu. Dram, aile çatışmaları, yavaş ilerleyen aşk hikâyeleri ve güçlü duygusal sahnelerden hoşlanan okurların bu seriye mutlaka şans vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Ateşten Düğüm 2Ayşen B. · Ulysses Yayınları · 202610 okunma