2026 9. kitabı
Temposu yer yer durağan, yer yer oldukça akıcı ilerleyen bir roman. Buna rağmen beni sarıp sarmaladı. En çok etkilendiğim nokta, Yusuf'un babasına karşı taşıdığı öfkenin zamanla değismesi ve yerini anlamaya bırakmasıydı. Roman boyunca baba-ogul arasındaki kırgınlıkların, geçmiste yaşananların ve insanların birbirlerini bazen ne kadar geç anlayabildiginin işlendigini düsündüm. Bir oğul, yıllardır görmediği babasının cenazesine gitmek için yola çıkar. Yanında babasının ona bıraktığı tek miras: bir bağlama. Yol boyunca geçmişle, suskunlukla, Anadolu’nun tozlu yollarıyla ve baba-oğul arasındaki o çözülmemiş düğümle hesaplaşır. Kitapta çok az konuşma var ama her suskunluk bir hikâye anlatıyor. Baba-oğul ilişkisi, söylenmeyenler üzerinden kurulmuş. Kasabalar, kahveler, türküler, otobüs yolculukları... Taşra melankolisini iliklerine kadar hissediyorsun. Sadece bir enstrüman değil. Yas, miras, iletişim kuramamanın sembolü. Teller koptukça geçmiş de açılıyor. Kemal Varol’un sade, şiirsel üslubu. Cümleler kısa ama vurucu. Okurken durup düşünüyorsun.
Babamın BağlamasıKemal Varol · Everest Yayınları · 20221,746 okunma