2026 53. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2026 00:00
Merhaba sevgili kitap dostlarım . Bugün sizlere Oscar Lewis'in Sanchez'in Çocukları adlı kitapla geldim. Öncelikle, yoksullukla ilgili bildiğiniz tüm anlatıları bir kenara bırakın, zira bu kitap konuya tamamen farklı bir boyut getiriyor. Antropolog yazarın yoksulluk kültürü serisinin içinde yer alan bu eser, beş sıradan Meksika ailesinin günlük yaşamlarını kendi ifadeleriyle aktaran bir romandır.Bu etkileyici ve toplumsal içerikli kitabı, doğrudan aile üyelerinin ses kayıtlarından yola çıkarak oluşturmuş. Her bir karakter, aynı günü kendi bakış açısıyla anlatmaktadır. Bu durum, benim için  her karakterle hem bağ kurmamı, hem empati yapmamı  hem de yer yer öfke duymamı sağladı. Bu yönüyle kitabı oldukça beğendim. Lewis'e göre yoksulluk sadece maddi bir durum değil; içinde yaşanılan toplumu, hatta ulusu da kapsayan geniş bir olaydır. Yoksulluğun derinliklerini bizzat deneyimlemiş bireylerin seslerini duyurmayı amaçlayan bu kitap, geniş yankı uyandırmıştır. Yazarın kitabın önsözünde belirttiği üzere, bu bir edebî metin olmaktan ziyade, okuyucuyu derinden etkileyen bir aile dramıydı. Zaten kitaplarda aradığımız da tam olarak bu değil midir; olayların bizi etkilemesi ve hissettirmesi? Kadınlara yönelik utanç verici aşağılama ve şiddet, kadınların kontrolsüz doğumları, eğitim düzeyleri, cehaletin getirdiği umursamazlık, çocukların içinde bulunduğu ortam ve özel hayatın aleniliği  gibi konular beni derinden etkileyen ve sarsan meselelerdi. Okurken hem dehşete kapıldım hem de büyük keyif aldım; kesinlikle tavsiye ederim. ᴋᴇʏɪ̇ғʟɪ̇ ᴏᴋᴜᴍᴀʟᴀʀ
Sanchez'in ÇocuklarıOscar Lewis · Beyaz Baykuş · 20266 okunma