·1464 syf.····Okunma: 27 Haziran 2026 19:17 En sonunda 4 ciltlik kitabı bitirdim
Rüzgar Gibi Geçti, büyük bir aşk hikayesini, aynı zamanda savaşın insanlar ve toplum üzerindeki değiştirici etkisini anlatan oldukça sürükleyici bir kitap.
Amerikan İç Savaşı öncesindeki rahat ve ayrıcalıklı Güney yaşamını, savaşın başlamasıyla birlikte yıkılan düzeni ve insanların buna uyum sağlama çabasını oldukça başarılı bir şekilde anlatıyor.
Scarlett O’Hara, çoğu zaman sinirlendirse de hırsı, ayakta kalma mücadelesi ve asi yapısıyla unutulmaz bir karakter. Başlarda şımarık ve bencil görünen Scarlett’ın savaşın getirdiği zorluklar karşısında güçlenişini ve hayatta kalmak için verdiği mücadeleyi okumak çok etkileyiciydi. Rhett Butler ise zekası, alaycı tavrı ve olaylara farklı bakışıyla hikayenin en önemli karakterlerindendi.
Savaşın yıkıcılığı, toplumsal değişimler, kadınların değişen rolleri ve hayatta kalma mücadelesi gibi konular oldukça derin ve tüm acı gerçekleri ile anlatılıyor. Aşk, savaş, kayıplar ve hayatta kalma çabası iç içe ilerlerken sayfalar su gibi akıp gidiyor.
Uzun olmasına rağmen çok akıcı ve güçlü karakterleri sayesinde hiç sıkılmadan okunan bir eser. Bitirdiğimizde ise hem bir dönemin yükselişine ve çöküşüne hem de karakterlerin dönüşümüne ve değişimine tanıklık ediyoruz. Bu yüzden benim için klasikler arasında yerini sonuna kadar hak eden bir başyapıt.
Scarlett, en baştan Rhett’i seçmeliydin