·500 syf.····Okunma: 25 Haziran 2026 17:37 Bana müsait zaman ayarlayıp uzun uzadıya inceleme yazdıran hayat size neler yapmaz :) Öncelikle bu kitabı okumama vesile olan kişiden Allah razı olsun ,Rabbim ona işlerinde başarılar versin .
Kitap girişinde şöyle bir ithaf yazılmış ;
‘’ ‘’
“Bilmek” akıl iledir. “Tanımak” akıl ve kalp iledir. “Bilmek” bir sırrı çözmektir. “Tanımak” sırrı eşkere etmektir. “Bilmek” harfleri okumaktır. “Tanımak” okurken yaşamaktır. “Bilmek” bildiklerinin farkında olmaktır. “Tanımak” bilmediklerinin farkında olmaktır. “Bilmek” surete bakmaktır. “Tanımak” sireti görmektir. “Bilmek” selamlaşmaktır. “Tanımak” musafaha etmektir. “Bilmek” adım izlerini takip etmektir. “Tanımak” kol kola yürümektir.
Nurettin Topçu’yu bilmekten öte tanımak…
Asrın “hareket adamlarına” ithaf ediyorum! ‘’ ‘’
Her ne kadar adamlara ithaf edilmiş olsa da , hocamızın kadınların okuması , çalışması hakkında bazı fikirlerine ters düşse de bir kadın olarak ben de
‘’ hareket kadınıyım ‘’diyerekten üstüme alınıyorum .
Nurettin Topçu hocanın hayatını , fikirlerini , hasbihal halinde olduğu kişileri , eleştirdiklerini ve onu eleştirenleri öğrenebilirsiniz. En önemli şey ise lise yıllarımda pek ehemmiyet vermediğim ama sonradan değerini anladığım felsefe alanında ahlak felsefesi , hareket felsefesi ,eğitim felsefesi konularında kendine özgü ve gerçekten harekete geçiren düşüncelerinin olması ve bunu yurtdışında eğitim görüp ülkesine dönmüş bir muallim olarak öğrencilerine -anlamasalar da - anlatmayı kendine vazife bilen bir filozof . Ülkemizde böyle kendini geliştirmiş doğru fikir adamlarının azalmış olduğu şu devirde eğitimine rağmen oldukça mütevazi Nurettin Topçu hocayı bu kitap vesilesi ile tanımak, anlamak benim için şerefti . İçinde altını çizdiğim cümleleri geçtim ‘’sanki hafiften seslenir gibi yazdığı‘’ paragrafların çokluğundan neredeyse kitabın her tarafı çizildi. Bir kitapta bulunacak güzelliklerin başında bence içinde okunması gereken başka kitapların da zikredilmesi hazine bulmuş gibi bir şey oluyor bunu da eklemeliyim . Ayrıca günümüzde ilkokuldan başlayarak katlanarak artan ahlakî yozlaşmışlığın farkında olan , bunu kendine dert edinen öğretmenlerimizin kesinlikle ama kesinlikle okuması gerektiğini düşünüyorum. Nurettin Topçu’nun fikirlerini kendine şiar edinmesi , öğrencilerine de en azından ahlaklı olmayı aşılamak için bilgi toplaması gereken bir kitap. Çünkü bilmek seyretmek değil, bir sırrı (sorunu) çözmektir . Son olarak hocamızın da dediği gibi ‘okuyuculara kalp ile anlayış dileriz’ Vesselam..