Merhabalar, ben Sülde.
Asar'ın Evlatları yazardan okuduğum ilk kitap dolayısıyla bu kitap, yazarla tanıştığım kitap oldu.
İncelemelerim SPOILER a.k.a SÜRPRİZ BOZAN içerir daima. Bunu bilerek lütfen bu incelemeyi okuyun.
Beş Çayına Bir Kitap formatında kitabı neredeye bir saat boyunca konuştuğum podcast'e ulaşmak için linke tıklayınız;
Video: youtube.com/watch?v=YOauDKJ...
Kanal adım: benSülde
Ayrıca kanalımda kitap *yerme* ve *övme* videoları da mevcut!
1) TÜRK MİTOLOJİSİ AUUUUU!!!
*Yine döner yüce günler*
*Hun’un Tanrı ömrünü ver*
*Ayrılığa düşmeyelim*
*Bir olalım, birleşelim*
(yoğun gırtlak müziği eşliğinde uluyarak dans etti)
Her inceleme yazımda, her videomda *'TÜRK MİTOLOJİSİ İLE İLGİLİ BİR FANTASTİK NEDEN YAZMIYORSUNUZ?!'* diye cırlayan benim için soğuk bir bardak su gibi oldu bu kitap. Birisi geldi, sıcak bir yaz gecesinde bana böyle soğuk bir bardak su verdi.
Yazar, türk mitolojisini gayet iyi anlamış, tanrıları, canavarları, hayvanları, mitolojik ögeleri o kadar iyi kullanmış ki çok sevdim. Türk mitolojisindeki anlayışa göre tanrıların göğün katlarında yaşıyor olduğu inancını almış ve kitapta, tanrıların çocuklarını dağın katlarına koyarak bunu çok güzel bir şekilde yedirmiş mesela.
Kaynak sıkıntısı çeken (en azında ben çekiyorum) bir mitoloji adına, mitolojik ögelerinin güzelce kullanılmış olması beni çok memnun etti. Yazar dersini çalışmış ve kitapta meyvelerini vermiş.
2) Kitaptaki Bazı Harika Seçimler
Barış'ın kırmızı sevdası, neredeyse mest oluşu (videoda bahsetmedim ama alt metni almadım sanmayın, cıks :), öfke + savaş üzerinden işlenen alt metin, karakterlerin İSİMLERİ (Böke! Öyke! BAYILDIM!!!!) gibi kitapta çok güzel tercihler var ki beğenmekten başka bir çareniz kalmıyor resmen.
3) GÜLMEKTEN ÖLDÜM
Kitabın ilk sayfalarında o kadar ÇOK güldüm ki yemin ediyorum millet dönüp dönüp bana baktı. Yazarımız bence bir gençlik romanı yazsa da olur. Hatta bu komiklik kitap ilerledikçe kaybolduğu için üzüldüm. Barış'ın o nüktedan iç sesi bence kalsa daha iyi olurdu ama tabii ki Barış'ın yaşadığı onca şeyden sonra da sertleşmesini anlamak da çok normal.
4) Eleştiriler
Karakterlerin yaşları on yedi olmamalıydı bence. Gerçekten bazı cümleler yüzünden bu yaş seçimi beni rahatsız etti. En büyük eleştirim bu. Onun dışında daha çok betimleme görmek isterdim. Akva gibi havada süzülmüyoruz ama savaş sahneleri dışında (ki onlar da güzeldi bu arada) çok fazla betimleme görmüyoruz. Onur Bey'in aşk sahneleri konusunda kendisini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Barış-Asena ilişkisi kötü olmamakla birlikte bana tam da oturmamış gibi hissettirmekten de kendini alıkoyamadı maalesef.
FAKAT.
Bunların ve birçoğunun yanı sıra Türk mitolojisini konu alan, bizden bir fantastik roman Asar'ın Evlatları kötü bir kitap mı?
HAYIR.
Sadece *daha iyi* olabilecek bir kitap.
O yüzden ben kitabı herkese tavsiye ediyorum. Bence bir şans vermelisiniz!
Daha detaylı fikirlerim için videoyu ziyaret etmeyi unutmayın!