2026 26. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2026 13:59
#okudumbitti #insanınyüceliğiüzerinesöylev Mİirandola, 1463-1494 dönemi İtalyan Rönesansı’nın en önemli filozoflarındandır. Çok yönlü bir aydın ayrıca birçok yabancı dil bilen klasik metinleri orijinal dillerinde okurmuş. Mistik ve hermetik konularda da oldukça araştırmaları varmış. Henüz 24 yaşındayken hazırlamış olduğu “İnsanın Yüceliği Üzerine Söylev”i eserinde insanın sınırsız potansiyelini, özgürlüğünü, kendisini nasıl eğitirse o olabileceği , ve kendi iradesiyle kendini şekillendirdiğini savunmuştur. İnsan kendisini en üst seviyelere de çıkarabilir aynı zamanda en alt seviyelere de indirebilen bir canlıdır. Mirandola’ya göre insan mucizevi bir yaratılıştadır. Hayatı boyunca karakterini inşa eder. Bu eser, İtalya Rönesans Hümanizminin en önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Aynı zamanda kitapta yazar birçok mite, inanışa, filozoflara da atıfta bulunmuştur. Bu nedenle Platon’u ,Aristoteles’i, Hristiyanlığı ve Yahudi Mistisizminin farklı ifadelerle aynı ilahi hakikati anlattığını savunmuştur Kendini bilen, kendinde her şeyi bilir. Yazara göre Tanrı her varlığa belirli sınırlar koymuştur. Melekler ruhsaldır. Hayvanlar içgüdüleriyle hareket ederler. Bitkiler büyür ve gelişir. İnsan belirli bir özle doğmamıştır ne olacağı kendi özgür iradesindedir Kitapta yeni felsefi düşüncelere önem verilmiş ,tartışılmış Seneca,İbn Rüşd,İbn Sina gibi düşünürler ele alınmıştır. Büyüye de değinmiş yazar ve iki yönlü olduğunu bunlardan birinin kötü ve şeytanın işi olduğunu diğeri ise kâmil ve en yüce bilgelik anlamına gelen “mageyan”olduğundan bahsetmiştir . (Persler arasında ilahiyatçılar, ve kült önderleri magi olarak adlandırılır. ) Bu eser bana, insanın kendini değiştirme ve dönüştürme potansiyelinin uçsuz bucaksız olduğunu , eşsiz varlıklar olduğumuzu , hayat yolculuğumuzda istediğimiz her şey olabileceğimizi hatırlatan bir eser oldu. Kitaplarla kalın #mirandola#hermetizm#rönesans Pico Della Mirandola İnsanın Yüceliği Üzerine Söylev
İnsanın Yüceliği Üzerine SöylevPico Della Mirandola · Doğu Batı Yayınları · 202397 okunma