···Okunma: 27 Haziran 2026 16:49 Leyla Erbil ile tanışma kitabım oldu. Dil ve anlatım şeklini, tekniğini beğendim. Sıkmadan ama sarsarak bir şeyler anlatıyor. Gerçek hayatındaki aktif yaşantısı ve siyasi faaliyetleri, yazınsal hayatına da sağlam veri sağlamış.
Eserinde modernist ve feminist ışıltılar göze çarpıyor.
Kitap benim için romanla-öykü arasında bir yerde kaldı.
Başlangıçta günlük/anı modunda okunan sayfalar beni bu düşünceye itmiş olabilir. Okuması, anlaması sindirmesi oldukça güzel bir kitap. Herkes belkide hayatının bir döneminde Nermin olmuş, onun yaşadığı şeylerden en az birini yaşamıştır.
Kitabı ana karakter Nermin'in gözünden okuyoruz.
Yazıldığı dönemin toplumsal normlarına güzel meydan okumalar da mevcut.
Kitap temelde 4 ana bölüme ayrılmış.
"Kız"
"Baba"
"Ana"
"Kadın"
Nermin'in hayatında dönüm noktası sayılacak şeyler kitabın bölümlerine konu olmuş.
En sevdiğim ve en etkilendiğim bölüm, "Kız". Bu bölümde yaşanan fikir çatışmaları, geleneksel baskıcı otoriter aile yapısı, var olmaya çalışan bir genç kız... Okurken insanı kendisine bağlıyor. İlk bölümde Nermin'in siyasi, toplumsal, ailesel, çevresel, sosyal, duygusal yaşantısına ve bunları yaşarken uğradığı değişime tanık oluyoruz.
Hayattan çok şeyler bekleyen, kabuğunu kırmak isteyen, hayal ettiği şeylerin aslında çok acı taraflarıyla yüzleşen Nermin.
Oturup okuyup ona hak verebilirsiniz... Yahut yanlışlarını eleştirebilirsiniz.