Ben gidip biraz daha düşüneyim.
Fransa’da 2018 bakalorya (Lise bitirme sınavı) felsefe soruları açıklanmış. 1: İhtiras kusurlu olduğumuzun bir göstergesi midir? 2: Adil olanın ne olduğunu bilmek için adaletsizliğe uğramak gerekli midir? 3: Kültür bizleri daha iyi insan yapar mı? 4: Özgürlükten vazgeçilebilinir mi? 5: Her hakikat kesin midir? 6: Sanata duyarsız kalmak mümkün müdür?
Eğitim
Nurettin Topçu'nun felsefe ders kitabındaki sorular geldi aklıma. Onun soruları da bu sorulara paralel ve çok düşündürücüydü.
Nurettin Hocada bu konuda epey maharetlidir. Lakin onunkiler kitaplarında hapsolmuş şekilde bekliyor ne yazık ki.
Aklima lise arkadasimin Felsefe sinavindan önce soyledikleri geldi: "Su an sinavda sorulan 'bilgiler' burada, çantamın içinde bekliyor olacaklar. Aramizda yarim metre bile yok. Ben sinav boyunca onlari hatirlamaya calisacagim. Hatirlamak icin kendimi yiyeceğim, sonra da her sey bitecek." Ne yazik ki böyle. Felsefe Tarihi dersi desek daha mantikli bizimkine..
Çok doğru bi tespit olmuş bizdeki Felsefe Tarihinde ötesi değil.
Bu yorum görüntülenemiyor
Fransa'da bunlar sorulurken, bize de felsefî akımın temsilcisi soruluyor. Maharet temsilciyi bilmekte değil ki, aha bu soruları cevaplamakta.
Kendinize vurmaya hep bir bahane arayın zaten. Bizde daha iyileri daha güzelleri soruluyor hiç merak etmeyin.